Yrken

Biomedicinsk analytiker

Annika Tellgren, biomedicinsk analytiker i Nässjö.
Annika Tellgren, biomedicinsk analytiker i Nässjö. Foto: Mikael Bergström

Undersökningar av bland annat blod och urin för att bedöma människors hälsa och söka efter sjukdomar är arbetsuppgifterna för Annika Tellgren, biomedicinsk analytiker på vårdcentralslaboratoriet i Nässjö.

Vad gör en biomedicinsk analytiker, BMA?

– Det blir mycket eftersom vi är ett vårdcentralslaboratorium. Vi gör analyser av bland annat blod, urin och avföring. Jag är ansvarig för blodcentralen här i Nässjö, där vi tar emot blodgivare för tappning en dag i veckan. Detta är ett varierande yrke och idag är utbildningen bredare är när jag utbildade mig. Då fick man söka till inriktning klinisk kemi, som jag gjorde, eller mikrobiologi eller patologi. I dag läser man hela bredden.

Att arbeta med blodprover och blodtappning har blivit en stor del av hennes vardag. Något hon inte riktigt såg framför sig inför yrkesvalet.

Vad fick dig att välja yrket som BMA?

– Jag hade först tänkt utbilda mig till sjuksköterska, men förstod att de sysslade mycket med tagning av blodprover, vilket jag tyckte var lite obehagligt! Samtidigt tipsade min kemilärare mig om biomedicinsk analytiker.  Själv hade jag aldrig hört talas om yrket. Men jag tog en broschyr på skolan och tänkte att jag kunde söka. Så jag läste till biomedicinsk analytiker på dåvarande Munksjöskolan i Jönköping 1971 till 1973.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är variationen, man gör inte samma sak hela tiden. Och så arbetskamraterna förstås. Yrket har också utvecklats mycket under åren, så egentligen har jag varit på många olika arbetsplatser! I dag är det maskiner som sköter analyserna och man läser av resultatet på en skärm. Kontakten med patienterna har också ökat genom åren, och jag trivs med att arbeta nära patienterna.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?

– Detta är ett bra yrke om man är intresserad av kemi, biologi och teknik. Behovet av BMA ökar nu när många går i pension. Bra egenskaper är att vara noggrann och att ha lätt för kontakter med patienter. Om du inte vill ha tråkigt ska du välja yrket som BMA, säger Annika Tellgren och citerar en yngre kollega som är under utbildning.