Yrken

Biomedicinsk analytiker - klinisk fysiologi

Birgitta undersöker halskärl på patient.
Birgitta undersöker halskärl på patient. Foto: Johan W Avby

Birgitta Svensson är biomedicinsk analytiker och jobbar på klinisk fysiologi vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Vad jobbar du med i huvudsak?

– Jag jobbar med flera olika typer av undersökningar, många för att få fram de fysiologiska funktionerna i kroppens olika organ. Jag jobbar med gammakamera, lite bakvänd röntgen, där patienten får ett radioaktivt ämne i kroppen för att vi ska kunna ta bilder och se hur olika delar fungerar, till exempel blodcirkulationen i hjärta och hjärna. Vi tittar även på njurar, skelett, thyroidea (sköldkörtel), lymfkörtlar och lungor. Halvtid gör jag kärlundersökningar med ultraljud. Där tittar jag på halskärlen, njurarna och venerna i benen. Dessa undersökningar skriver jag även svar på och det är utvecklande och intressant.

Vad trivs du bäst med i ditt jobb?

– Jag trivs bäst med att få jobba med människor. Det finns så många härliga personer man har fått möta under årens lopp. Många av våra undersökningar tar en timme så man hinner prata en del med sina patienter. Sedan är det även roligt att få ha ett så mångsidigt jobb.

Kan du berätta om någon händelse som haft betydelse för patienten?

– Jag hoppas att de flesta av våra undersökningar har haft betydelse för patienterna både om vi hittar något eller inte. Ser det bra ut får patienten ett lugnande besked av sin doktor och det är också mycket värt. Får man ett svar att något är fel hoppas vi att det finns hjälp att få.
– Vi tittar även på kroppspulsådern hos alla män som fyllt 65 år och där har vi hittat väldigt stora aneurysm (pulsåderbråck) som blivit opererade redan dagen efter. Då inser man att det hade kunnat gå riktigt illa om det inte hade upptäckts; aneurysmen kunde ha spruckit och det är inte säkert att patientens liv hade gått att rädda.

Tre snabba frågor:

Cykla eller köra bil?
– Jag cyklar gärna, men det blir mest bil och mycket skogspromenader med hunden.

Favorit i matlådan?
– Jag har nästan alltid matlåda. Kyckling med lite ris och mycket grönsaker är inte så dumt. En morot och en apelsin blir det nästan alltid också.

Detta gör mig glad:
– Lekande barn eller djur gör mig alltid glad. Tycker om både barn och djur.