Yrken

Dietist

Margaretha Lilliecreutz är dietist på medicinkliniken, Värnamo sjukhus.
Margaretha Lilliecreutz är dietist på medicinkliniken, Värnamo sjukhus. Foto: Johan W Avby

Mat är viktigt på många sätt, inte minst för hälsan. Att lära ut detta är arbetsuppgiften för en dietist.

– En dietist är expert på matens betydelse vid hälsa och kan utreda och behandla näringsproblem, säger Margaretha Lilliecreutz, dietist på medicinkliniken, Värnamo sjukhus.

– Mitt arbete handlar om att informera patienterna om vad man helst ska äta, och när man ska äta. Mat kan vara allt ifrån den vanliga mat som vi friska äter, till specialkost i olika konsistenser för den som är sjuk.

Vad fick dig att bli dietist?

– Jag har alltid varit intresserad av att jobba inom sjukvård, men vårdyrke var inte riktigt mitt område. Men jag tycker att mat är roligt och jag har alltid varit intresserad av sambandet mellan mat och hälsa. Jag läste den treåriga utbildningen 1985. I dag kan man som dietist också specialisera sig inom vissa områden, till exempel cancervård eller magsäcksoperationer.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är ett jätteroligt jobb för det är självständigt och jag planerar min arbetsdag själv. Jag är ute på avdelningarna och träffar patienter, samtidigt som jag samarbetar med olika yrkesgrupper och blir delaktig i ett teamarbete. I mitt arbete kan jag informera, påverka och hjälpa människor att må bättre. Belöningen är när jag märker att det går bra för en patient.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?

– Det är ett bra val om man tycker att mat är roligt och vill påverka människor! Det är ett intressant område som är i ropet nu. Man bör vara empatisk, lyhörd och intresserad av människor.