Yrken

IT-konsult/Systemutvecklare

Jonathan Mourtada är systemutvecklare på regionens IT-Centrum och arbetar främst med regionens egenutvecklade system.
Jonathan Mourtada är systemutvecklare på regionens IT-Centrum och arbetar främst med regionens egenutvecklade system. Foto: Mikael Bergström

Jonathan Mourtada arbetar på regionens IT-Centrum som IT-konsult, eller närmare bestämt systemutvecklare.

– Vi sysslar med många olika saker. Jag är systemutvecklare, främst av våra egenutvecklade system, som regionens webbplats och Jönköpings Länstrafiks webbplats. Just nu håller jag på att ta fram ett stöd för elevhälsosamtal i skolan. I dag rapporterar skolsköterskorna i pappersformulär, men regionens FoU-rum som sammanställer uppgifterna vill gärna ha en webbapplikation.

Att bygga en lösning tillsammans med kunden utifrån ett behov som finns, är en vanlig roll för en systemutvecklare.

Vad fick dig att välja detta yrke?

– Jag har alltid varit intresserad av datorer. Det började med en del spel, blev sedan mer programmering, och jag tyckte det var kul och lätt att förstå. Jag var med i ett community och fick kontakt med folk som höll på med programmering. Så jag gick teknikinriktning på gymnasiet och läste till nätverkstekniker på Högskolan i Jönköping. Sedan började jag som pc-tekniker på IT-Centrum 2008, blev sedan systemtekniker och sedan ett år tillbaka är jag systemutvecklare.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att lösa olika problem, att pussla ihop saker och ting. Det är roligt och utmanande. Man lär sig något nytt varje dag. Det kan vara flera månaders arbete att bygga något. Man bygger en sak i taget, bygger på, förändrar lite och så vidare. Man får fundera på hur man löser det på bästa sätt. Man skapar något nytt, eller bygger vidare på något som redan finns, och har tät kontakt med beställaren, vilket är väldigt värdefullt. Ofta arbetar vi i sprint, där man bestämmer hur mycket man ska hinna på till exempel två veckor, och så har man avstämning varje dag.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?

– Det kan verka avancerat i början, men ju mer man förstår desto roligare blir det. Tycker man om att lösa problem och ständigt arbeta med utmanande saker, ska man bli systemutvecklare. Det handlar om att ha tålamod och logiskt tänkande.

Mer fakta:

IT-konsulterna inom Region Jönköpings län arbetar med att förvalta och utveckla system i verksamheten. Som IT-konsult arbetar du för att all IT inom Region Jönköpings län ska fungera så bra som möjligt.

IT-konsulter tar fram nya lösningar och utvecklar befintliga system efter de behov som finns i verksamheten. De arbetar även med införande och testning av olika system.

Att utbilda användare och ta fram stödmaterial är också en del av yrket.

Som IT-konsult är det bra att ha ett helhetstänk och kunna tänka utifrån ett användarperspektiv.