Yrken

Specialistläkare ortopedi

Jens Christian Larsen är specialistläkare i ortopedi och överläkare på ortopedkliniken, Länssjukhuset Ryhov.

Vad gör man som överläkare?

– När jag fick en överläkartjänst 2010 blev jag ansvarig för schemaläggningen av läkarna på kliniken, studierektor för ST-läkarna och biträdande verksamhetschef. 

Vad fick dig att välja detta yrke?
– Min pappa, min morfar och min moster var läkare inom allmänmedicin och psykiatri. De trivdes med sina yrken och det gjorde att jag upptäckte att det var ett spännande yrke. Sedan när jag börjat läsa medicin fattade jag att det är ett yrke där varje dag är en ny upplevelse. När man är färdig läkare finns det så många valmöjligheter. Från att nästan stå i en ”snickeriverkstad” som jag gör, till att forska om hjärnan. Jag kände tidigt att jag ville arbeta praktiskt med händerna.
Om nu inte Jens Christian Larsen satsat på läkarbanan så hade istället ingenjör legat nära till hands.
– Jag försökte i början att övertyga mig om att jag skulle bli ingenjör. Men kanske också arkitekt, eftersom jag alltid gillat att rita.

Vad är det bästa med ditt yrke?
– Utmaningen att lösa ett problem genom att kreativt få använda min kunskap. ”Detta har jag gjort, detta blev resultatet” är väldigt tydligt inom ortopedi och jag får utlopp för något som jag tycker jag är bra på. Samtidigt handlar det om att få god kontakt med andra människor och att förstå deras liv och problem. Man märker hur man kan göra skillnad för andra människor. 

Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?
– Jag trivs jättebra med mitt yrke. Ingen dag är tråkig på jobbet. Man ställs inför utmaningen att lösa ett problem och får kreativt använda sin kunskap. Så är man duktig med händerna och gillar att se resultat ska man välja ortopedi.