Yrken

Akutsjuksköterska

Lisa Bergström är den första akutsjuksköterskan på Höglandssjukhuset, ett yrke som innebär snabba möten med patienter och bedömning av behovet av sjukvård.
Lisa Bergström är den första akutsjuksköterskan på Höglandssjukhuset, ett yrke som innebär snabba möten med patienter och bedömning av behovet av sjukvård. Foto: Johan W Avby

Lisa Bergström har alltid varit intresserad av omvårdnad. Dessutom gillar hon att ha nya utmaningar varje dag. Därför passar jobbet som akutsjuksköterska på akutkliniken, Höglandssjukhuset, henne perfekt.

Vad gör en akutsjuksköterska?

– Jag bedömer tillsammans med läkare patienter som kommer till oss. Först handlar det om att bedöma om ett besök hos oss är rätt vårdnivå, eller om det kan räcka med egenvård eller besök hos primärvård. För de patienter som kommer in till oss handlar det sedan om att prioritera hur bråttom det är.

Lisa är den första akutsjuksköterskan på Höglandssjukhuset. Hon har gått den vidareutbildning som numera är en specialistutbildning för att bli akutsjuksköterska. I arbetet ingår att alternera mellan kirurgi, medicin och ortopedi, men också arbeta i rådgivningen i ”luckan”.

– Där kan jag till exempel ordna en tid till vårdcentral, för de patienter som det passar bättre för. Man behöver ha jobbat ett tag för att ha den rådgivande roll som det innebär att jobba i ”luckan”, säger Lisa, som varit sjuksköterska i 15 år.

Vad fick dig att välja detta yrke?

– Jag har alltid gillat att jobba med människor och gick omvårdnadsprogrammet på gymnasiet innan jag efter några år läste till sjuksköterska.

Vad är det bästa med jobbet?

– Jag trivs varje dag jag går till jobbet. Det är nya patienter varje dag och nya utmaningar att lösa, vilket vi gör i team. Ofta handlar det om korta, snabba möten när man ska skaffa sig en bild av patienten. Varje patient är helt unik. Vi jobbar med alla från ett till hundra år. Man kan ha tre patienter med ont i magen, men ändå  – tre helt olika ont i magen. Jag trivs med den snabba vården. Man måste också kunna lite om allt, för att ta hand om det som händer. Vi har mycket sena arbetstider, så det gäller att ha disciplin att vila så att man får sin återhämtning. Men det finns också fördelar med våra arbetstider.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?

– Det ska man absolut göra. Är man sugen på ett jobb som är utmanande och inte tråkigt, och är nyfiken på att hela tiden lära sig nya saker, är detta ett jättebra arbete. Jag har jobbat här i 15 år, och jag lär mig fortfarande saker. Man kan aldrig sjunka till ro. Vissa tillstånd ser jag väldigt sällan, ändå måste jag ha ett hum om hur jag gör om det händer. Men jag kan verkligen rekommendera det här jobbet till den som är intresserad. Sedan kan det vara en fördel att ha jobbat med lite annat innan man börjar på en akutmottagning, eftersom det är en så komplex verksamhet.