Yrken

Trafikplanerare

Malin Dahlqvist är trafikplanerare på Länstrafikens beställningscentral
Malin Dahlqvist är trafikplanerare på Länstrafikens beställningscentral Foto: Mikael Bergström

Tänk dig 2500 resor som ska göras en dag i Jönköpings län med 180 fordon. För Malin Dahlqvist, trafikplanerare på Länstrafikens beställningscentral, handlar arbetet om att lägga ett stort logistiskt pussel så att de som ska göra en sjukresa, åka färdtjänst, eller beställa kollektivtrafikresa på landet, kommer dit de ska och när de ska.

Är det en kortare resa med till exempel färdtjänst letar vårt IT-system upp den bästa resan och våra bokare sköter allt från intervju med den som ringer till att boka in dem i systemet. Min uppgift är att pussla ihop de resor som är lite längre. Det kan vara en person som bor i Mariannelund eller Skeppshult som ska på sjukhusbesök. Ibland vet man inte riktigt när det är klart för hemresa igen.

I Malins ansvar ingår färdtjänst, sjukresor och så kallad närtrafik och kompletteringstrafik, möjligheten för boende på landsbygden att åka kollektivt genom att beställa fordon.

– Mina kollegor som arbetar med allmän kollektivtrafik gör en planering för ett helt år. Vi gör en planering för varje dag, med cirka 2 400-2 600 resor och vi är ett stort län, säger Malin.

Hur blev du trafikplanerare?

– Jag började som resesäljare på resebyrå och sålde upplevelseresor. Jag tyckte att det var väldigt spännande att pussla ihop resor. Sedan började jag jobba extra på taxi. Men när det var dags att bilda familj ville jag ha något mer fast jobb och hamnade här på beställningscentralen 1 mars 2012.

Jag började som bokare för att lära mig systemet. Om man sedan vill och har potential kan man gå vidare till trafikplanerare. Men alla vill inte det, för det är mer stressigt och mer ansvar. Jag är trafikplanerare på halvtid och teamledare på halvtid, vilket innebär att jag är ansvarig för den dagliga driften med personal och ska fånga upp eventuella problem och förändringar vi gör.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är jätteintressant och så omväxlande. Det händer något nytt varje dag. Vi är 28 anställda och 6-7 visstidsanställda i åldrar från 22 till 63 år. Vi har en väldigt familjär stämning med högt i tak och är väldigt goda vänner.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?

– Man behöver ha en ambition att lära sig att arbeta med speciella och annorlunda resor. Kartkunskap är bra och intresse för att jobba effektivt och spara pengar. Strategiskt tänkande är också bra. Vi har några dataspelsmänniskor hos oss som är duktiga på det. Man ska också kunna ha många bollar i luften, men får samtidigt möjlighet ibland att fokusera på en enda sak och har kollegor att fråga. Dagar när allt har fungerat är man så glad när man går från jobbet. Det är ett roligt jobb och man lär sig något nytt varje dag.