Beslut i korthet från regionstyrelsen 24 september

Beslut i korthet från regionstyrelsen 24 september

Vit text där det står beslut i korthet från regionstyrelsen på vinröd bakgrund.

På regionstyrelsens sammanträde den 24 september togs det beslut om tre investeringar samt inköp av elevbostäder för sammanlagt över elva miljoner kronor. Region Jönköpings län kommer att ansluta sig till ett nationellt samarbete om beredskap. Regionstyrelsen tog även ett inriktningsbeslut för en plan på att bygga ny vårdcentral i Skillingaryd.

CBCT-röntgen till tandvården

Tandvården är i behov av att byta ut två CBCT-röntgen inom avdelningen för odontologisk röntgen, en på Rosenlunds vårdcentrum samt en på käkkirurgiska kliniken på Ryhov. Utrustningen används för att genomföra tomografiundersökningar och skriva röntgenutlåtanden på remiss från olika vårdgivare som allmäntandvården, vårdcentraler med flera. Under 2022 undersöktes drygt 800 patienter med utrustningen, samtidigt som Rosenlund var underbemannat. Med bättre bemanning kommer fler patienter kunna undersökas. Utrustningen är avgörande för flera patientflöden i verksamheten och utan den riskeras totalstopp framförallt inom specialisttandvården men även allmäntandvården. För investering av två CBCT-röntgen för maximalt 5 000 000 kronor, 2 500 000 kronor styck, finns utrymme reserverat i investeringsplanen för 2024. Driftkostnader finansieras inom verksamhetsområdets ordinarie budget.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner investeringen av två CBCT-röntgen till en maximal kostnad på 5000000 kronor.

 

Tvättkabinett till hjälpmedelscentralen

Hjälpmedelscentralen använder ett tvättkabinett för att rengöra hjälpmedel. Nuvarande utrustning är från 2011 och reservdelar kommer inte längre finnas att få tag i. Därför behöver verksamheten investera i ett nytt tvättkabinett. Utan utrustningen skulle rengöring behöva ske manuellt vilket kräver ökad arbetskraft samt ett nytt utrymme för manuell tvättning av hjälpmedel. För investering av ett tvättkabinett för maximalt 2 200 000 kronor finns utrymme reserverat i investeringsplanen för 2024. Driftkostnader finansieras inom verksamhetsområdets ordinarie budget.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner återinvestering i tvättkabinett till hjälpmedelscentralen för maximalt 2200000 kronor.

 

Lagersystem för materialförsörjningen

Materialförsörjningen inom Verksamhetsstöd och service behöver investera i ett nytt lagersystem. Nuvarande lagersystem lever inte upp till en tillfredsställande ergonomisk arbetsmiljö samt att artikelsortimentet inte går att utöka. Ett nytt lagersystem beräknas effektivisera flödet genom att minska mängden felplock, göra arbetet enklare och mer ergonomiskt. För investering av ett lagersystem för maximalt 2 400 000 kronor finns utrymme reserverat i investeringsplanen för 2024. Driftkostnader finansieras inom verksamhetsområdets ordinarie budget. Den årliga kostnaden för verksamheten beräknas minska med cirka 400 000 kronor utifrån avskrivnings- och driftkostnader samt effektiviseringar. 

Beslut: Regionstyrelsen godkänner investeringen i nytt lagersystem för maximalt 2400000 kronor. 

 

Pensionsmedelsförvaltning utökad ram

Region Jönköpings läns finansiella tillgångar har huvudsakligen sin grund i ett sparande för infriande av framtida pensionsförpliktelser. Därutöver har Region Jönköpings län behov av en likviditet som matchar löpande in- och utbetalningar och som utgör buffert för kortsiktigt negativa förändringar i penningströmmar. Region Jönköpings läns likviditet förvaltas i form av pensionsmedelsförvaltning och rörelsekapitalförvaltning. Pensionsmedelsförvaltning möjliggör placering på aktiemarknad medan rörelsekapitalförvaltning begränsas till penningmarknaden. Avsättningar till pensionsmedelsförvaltning har hittills gjorts med 3,4 miljarder kronor. Marknadsvärdet på förvaltningen uppgick sista juli till 8,1 miljarder kronor. Region Jönköpings läns pensionsskuld uppgår per den 31 juli 2024 till 12,1 miljarder. Rörelsekapitalförvaltningen uppgår till 3,6 miljarder per 31 juli 2024. Utifrån den ökade skulden och att det är möjligt att minska rörelsekapitalförvaltningen kan 500 miljoner föras över från rörelsekapitalförvaltningen till pensionsmedelförvaltningen.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner en utökning av pensionsmedelsförvaltningen med 500 miljoner kronor.

 

Remiss – Program för trygghet och säkerhet 2024-2027

Region Jönköpings läns har beretts möjlighet att yttra sig över Habo kommuns program för trygghet och säkerhet 2024-2027 och delprogram för civil beredskap 2024-2027. Programmets utgångspunkt är att arbetet med trygghet och säkerhet är till för att skydda människors liv och hälsa, samhällets funktionalitet, miljö, demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter. Regionledningskontoret anser att framtaget Program för trygghet och säkerhet 2024-2027 för Habo kommun är väl genomarbetat och beaktar viktiga perspektiv. Vidare beskriver delprogrammet Civil beredskap 2024-2027 på ett tydligt sätt inriktning, ansvar och krav för Habo kommuns arbete inom civil beredskap för de kommande åren.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner föreliggande yttrande som svar till Habo kommun.

 

Nationell planering och samordning höjd beredskap (NSPL)

Sverige bygger upp totalförsvaret för att uppnå en samordnad nationell förmåga och en förmåga att verka tillsammans med allierade nationer inom NATO. Sveriges 21 regioner ansvarar för flera samhällsviktiga funktioner såväl i fredstid som vid höjd beredskap och krig. Regionernas ansvar inom totalförsvaret kräver samverkan med andra regioner, kommuner, privata aktörer samt med statliga myndigheter. Idag saknas gemensamma strukturer för totalförsvarsplaneringen mellan regionerna, vilket resulterar i en fragmenterad planering som är svår att överblicka. Gemensamma strukturer, gemensam planering och gemensamt ansvarstagande är avgörande för att på ett effektivt och ändamålsenligt sätt kunna bygga nationell förmåga inför svåra påfrestningar. Samverkan och samarbete mellan regionerna behöver därför utvecklas så att regionernas del i totalförsvaret säkerställs. Mot denna bakgrund inrättas en gemensam kanslifunktion för samordning och planering av regionernas verksamhet vid höjd beredskap och krig. Funktionen benämns Nationell samordning planering och ledning (NSPL). Kansliet behöver vara en del av en myndighet då det finns särskilda formella krav för dess arbetsuppgifter. Kansliet kommer att tillhöra Region Uppsala som har erbjudit sig att vara värd för verksamheten. Regionernas deltagande i NSPL baseras på respektive regionstyrelses ansvar och beslutsmandat.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner att Region Jönköpings län deltar i det regiongemensamma arbetet Nationell samordning, planering och ledning (NSPL), vad avser uppgifterna samordning och planering inför och under höjd beredskap och krig.

 

Köp av elevbostäder i Värnamo

Region Jönköpings län har möjlighet att köpa elevbostäder i Värnamo som har hyrts för Värnamo folkhögskolas räkning sedan 10 år tillbaka. Köpet bedöms kostnadseffektivt för Region Jönköpings län och hyran kan sänkas med cirka 1 200 000 kronor per år till skolan. Region Jönköpings Län hyr sedan tio år tillbaka elevbostäder av Flexator för Värnamo folkhögskolas räkning. Bostäderna är etablerade på Regionens mark. Tillsyn, skötsel och underhåll tillhandahålls och bekostas av Regionen. Bostäderna hyrdes på 10 års löptid med start 2015-09-01 till 2025-08-31. Skolan bedöms ha ett fortsatt behov av bostäderna.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner köp av elevbostäder i Värnamo för maximalt 2050000 kronor.

 

Inriktningsbeslut Skillingaryd Vårdcentral

Skillingaryds vårdcentral evakuerades på grund av arbetsmiljöproblem, till en modulbyggnad på Slätten i Skillingaryd under januari 2023. En fördjupad undersökning av den evakuerade vårdcentralsbyggnaden har gjorts med hjälp av konsult och en dialog utifrån resultatet har förts mellan Vaggeryds kommun och Regionfastigheter. Den samlade bedömningen är att fastigheten inte skall renoveras utan rivas och ersättas av en nybyggd vårdcentral. Regionstyrelsens arbetsutskott hade 2024-06-18 en dialog med Vaggeryds kommuns arbetsutskott. Vid mötet gavs regiondirektör och kommundirektör i uppdrag att samordna och skriva fram ett förslag till fortsatt ärendegång gällande Skillingaryds vårdcentral. Inriktningen för det fortsatta arbetet, som företrädarna för Region Jönköpings län och Vaggeryds kommun enades om, är att nuvarande vårdcentral i Skillingaryd rivs för att ge plats för en ny vårdcentral som byggs och ägs av Region Jönköpings län. Nuvarande placering av vårdcentral bedöms som den mest lämpade även för en ny vårdcentral. Platsen ligger centralt med hög tillgänglighet och nära till kollektivtrafik. Dessutom finns en färdig detaljplan för ändamålet. Målsättningen är att en ny vårdcentral ska stå klar i slutet av sommaren 2027.

Beslut: Regionstyrelsen ger regionledningskontoret i uppdrag att arbeta vidare med inriktningen i enlighet med tjänsteskrivelse.

Region Jönköpings län planerar att bygga ny vårdcentral i Skillingaryd

 

Avtal om regionaliserad läkarutbildning

Ett förnyat avtal mellan Linköpings Universitet (LiU) och Region Östergötland å ena sidan och Region Jönköpings län samt Region Kalmar län å andra sidan har tagits fram. Avtalet reglerar fortsatt samarbete avseende utbildning inom medicin och vård på grund- och avancerad nivå och ersätter tidigare avtal om samarbetet från våren 2014. Huvudsyftet med avtalet är att säkerställa ett fortsatt gott samarbete. Den regionaliserade läkarutbildningen innebär att studenter från och med termin sex och framåt placeras på en av de fyra huvudstudieorterna Linköping, Norrköping, Jönköping eller Kalmar, och genomför sin utbildning vid denna ort. Regionerna är upplåtna enheter för läkarutbildning.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner avtal om regionaliserad läkarutbildning mellan Linköpings universitet och Region Östergötland å ena sidan och Region Jönköpings län och Region Kalmar län å andra sidan.

 

Handlingar och protokoll från regionstyrelsen