Dags för Demokratisoppor igen

Dags för Demokratisoppor igen

Flera människor som lyssnar på några personer som diskuterar. En kvinna står upp med en mikrofon i handen.
Demokratisoppa är ett tillfälle att lyssna och samtala om olika aspekter kring demokrati. Under pandemin sänds demokratisopporna digitalt, och Europa Direkt Jönköpings län är en av arrangörerna. Foto: Arkivfoto Johan W Avby

Under ett år har Demokratisopporna i Jönköping sänds digitalt. Men även utan sopplunch, fortsätter samtalen och diskussionerna. Först ut i vårens demokratisoppor är Martin Hultman, som fredag 23 april pratar om demokratins verktyg för att lösa klimatutmaningarna. Den 7 maj pratar Haris Grabovac om hur extremism och populism under pandemin har påverkat bland annat demokratin.

Demokratins verktyg upplevs ibland som kortsiktiga, ineffektiva och otillräckliga för att hantera stora kriser som klimatnödläget. Kunskapen om klimatförändringarna har funnits med oss i över tre decennier – men vi agerar ändå inte i linje med det vi vet. Martin Hultman är docent i vetenskapsteknik och miljöstudier vid Chalmers. Med vetenskapen som grund diskuterar han de utmaningar som den globala uppvärmningen ställer på demokratin som styrelseskick.

Extremism och volontärer 7 maj

Fredag den 7 maj är det Haris Grabovac, sakfrågeexpert och strateg på Teskedsorden, som gästar  Demokratisoppan. Då handlar samtalet om hur populism och extremism i spåren av Covid-19-pandemin har påverkat den organiserade rasismen och i förlängningen också vår demokrati. På Demokratisoppan den 7 maj medverkar också tre ungdomar från Spanien och Kroatien, som via Europeiska solidaritetskåren (ESC) arbetar som volontärer i Jönköping under ett år. Att vara volontär i Europa via ESC är en möjlighet också för ungdomar från Jönköpings län,  det får du veta mer om då.

Om Demokratisoppa

Demokratisoppa är ett koncept där du över en sopplunch lyssnar på och kan delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Under pandemin sänds föreläsningarna istället digitalt. Temat för Demokratisopporna i Jönköping under 2021 är Hot mot demokratin. Årets talare närmar sig på olika sätt konspirationsteorier, extremism och polarisering som hot mot demokratin, lokalt och globalt.

Demokratisoppa arrangeras av Europa Direkt i Jönköpings län i samarbete med Sensus Studieförbund och Universitets- och högskolerådet/Den globala skolan. Under 2021 är också Länsstyrelsen i Jönköpings län samt Demokratin 100 år medarrangörer.

Anmäl dig till de digitala demokratisopporna på www.sensus.se/demokratisoppa. En länk skickas ut innan föreläsningarna startar, den 23 april och 7 maj klockan 12:00.

Kontakt:

Susan Sundqvist Pettersson
EU-koordinator, Europa Direkt Jönköpings län
Regional utveckling, Region Jönköpings län
0722-22 93 56, susan.sundqvist.pettersson@rjl.se