Gårdsrundan – succé i år igen

Gårdsrundan – succé i år igen

Tre personer står under ett provisoriskt tak. En kvinna provsmakar en dryck som mannen bakom ett bord nyss hällt upp. På bordet ligger knippen av morötter med blast och andra grönsaker.
Rudubodens alternativodling i Huskvarna hade öppet med försäljning och provsmakning under Gårdsrundan 17-18 september. Foto: Johan W Avby

Årets Gårdsrunda samlade fler än 70 företag och organisationer som jobbar med att producera, förädla eller synliggöra lokala råvaror och mathantverk. Många länsinvånare passade på att besöka odlare, uppfödare, producenter och caféer i det fina septembervädret.

 

– På många håll var det lite av folkfest – glada och nöjda besökare och mycket att handla och uppleva, säger Christina Odén som samordnade Gårdsrundan för Region Jönköpings län.

Helgen 17–18 september öppnade länets livsmedelsproducenter upp för besökare för andra året i rad. Preliminära siffror pekar på att förra årets antal besökare kommer att passeras. Hittills har hälften av de medverkande företagen inrapporterat totalt antal besökare under helgen och redan nu är antalet uppe i närmare 10 000 besökare.

"Ger både upplevelser och kunskap om matproduktion i vårt län"

– Utöver alla upplevelser och allt gott som besökarna har smakat på och handlat med sig, hoppas jag att många av besökarna har fått med sig förståelse och kunskaper om hur mat produceras och förädlas i vårt län, säger Christina Odén. Och att fler förstår vikten av att vi fortsätter producera mat i vårt län och därmed stärker vår försörjningsförmåga.

Det här är andra året i rad som Region Jönköpings län tillsammans med andra organisationer anordnar Gårdsrundan. Över 70 företag och organisationer deltog och fanns med på en interaktiv karta tillgänglig via mobilen. I år genomfördes också Gårdsrundan samtidigt som liknande evenemang i både Kronobergs och Kalmar län, så helgen blev något av ett småländskt matkalas.

Ett arrangemang inom den regionala livsmedelsstrategin

Gårdsrundan 2022 finansieras av Region Jönköpings län och anordnas inom ramen för arbetet med den regionala livsmedelsstrategin. Genomförandet av Gårdsrundan är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, LRF, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Hushållningssällskapet Jönköping, Jönköpings kommun, Vetlanda kommun, NUVAB, Enter Gislaved och Smålands Turism.

Kontakt:

Christina Odén, utvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar
Region Jönköpings län
073-025 94 18, christina.oden@rjl.se