Hög vaccinationstäckning – men viktigt fortsätta följa rekommendationerna

Hög vaccinationstäckning – men viktigt fortsätta följa rekommendationerna

En kvinna får en vaccinspruta av en sjuksköterska
I dagsläget har 73 procent av länets vuxna invånare fått minst en dos vaccin. Självklart vaccinerar jag mig. Jag har haft covid-19, och nu måste vi bli av med den här läskiga sjukdomen, berättade Monica Freij i Värnamo när hon besökte vaccinationsmottagningen på Gummifabriken i Värnamo och fick en spruta av Hjördis Andersson, pensionerad hjärtsjuksköterska. Här samarbetar tre vårdcentraler med att vaccinera invånarna i Värnamo. Arkivbild. Foto: Mikael Bergström

I takt med vaccinationen mot covid-19 minskar nu smittspridningen och antalet sjukhusvårdade kraftigt. I dagsläget har 73 procent av länets invånare fått minst en dos vaccin och smittspridningen är låg. Men det är fortsatt viktigt att följa de nationella allmänna råden och rekommendationerna.

– Bland annat tack vare den pågående vaccinationen går nu utvecklingen kring coronaviruset åt rätt håll. Men det är alldeles för tidigt att säga att pandemin snart är över. Det är fortfarande viktigt att följa de rekommendationer som finns, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Att smittspridningen minskar märks på antalet tester. Förra veckan, vecka 27, genomfördes bara knappt 2200 tester, där drygt tre procent var positiva för covid-19 infektion.

Hög vaccinationstäckning

Vaccinationstäckningen i Jönköpings län är nu hög. Av alla vuxna över 18 år har 73 procent fått minst en dos. I åldersgruppen 80-89 år har 95 procent fått minst en dos. I den senaste åldersgruppen som öppnades för vaccination, 18-29 år, har redan 50 procent antingen fått en dos eller bokat in sig för den första dosen.

Vaccinationerna sker på många mottagningar i Jönköpings län i de mest skiftande miljöer och i den takt som vaccin kommer. Den senaste tiden har det ofta handlat om drygt 20 000 doser per vecka, nu under några sommarveckor lite mindre leveranser.

Fler fall av deltavarianten

Samtidigt ser vi allt fler fall av den nya så kallade deltavarianten av viruset även i Jönköpings län. I vissa länder och några områden i Sverige är den redan dominerande. Alla positiva så kallade PCR-test analyseras nu också för att se om det kan vara deltavarianten.

– Det är en tydlig trend och deltavarianten kommer så småningom att vara den dominerande. En skillnad är att deltavarianten förefaller mer smittsam och att man inte har lika bra skydd efter bara en dos vaccin jämfört med den tidigare virusvarianten. Däremot verkar det kanske inte som om deltavarianten i sig ger allvarligare sjukdom och det skiljer inget i behandling, förklarar David Edenvik.

Men fler fall av deltavarianten, med ökad smittsamhet, kan förstås leda till en ökning av antalet länsbor som behöver sjukhusvård mot covid-19.

”Viktigt ta två doser”

– Därför är det jätteviktigt att man tar två doser vaccin för att få så bra skydd som möjligt, betonar David Edenvik.

I Region Jönköpings län får man en tid för dos 2 på samma vaccinationsmottagning i samband med dos 1.

Just den andra dosen, intervallen mellan doserna och om dos 2 går att få på annan mottagning, har orsakat många frågor den senaste tiden. För de två vaccin som Sverige just nu använder, från Moderna och Pfizer/BioNTech, gäller sju veckor mellan dos ett och två.

– Rent medicinskt skulle vi kunna ge dos 2 från Pfizer/BioNTech efter tre veckor, från Moderna efter fyra veckor. Men vi har valt sju veckor för att få upp vaccinationstäckningen med en dos så mycket som möjligt, säger David Edenvik.

I takt med sommar och semester har väntan på sju veckor gjort att dos 2 hamnar mitt i semestern för en del länsbor.

”Prioritera dos 2 före semesterplaner”

– Vi planerar vår fördelning av vaccin efter hur många dos 1 varje mottagning ger och när det är dags för dos 2. Vi uppmanar alla att komma till sin andra dos och prioritera det före andra semesterplaner.  Gör man inte det kan man sannolikt få vänta en tid innan man kan erbjudas sin andra dos.

Med full vaccination kan både arbetsliv och fritid bli lite enklare. Det ger möjlighet att träffa släktingar och bekanta lite enklare. Samtidigt betonar David Edenvik att vissa restriktioner finns kvar.

– När jag ser i media om olika stora träffar med mycket folk och människor som säger att ”äntligen kan vi träffas igen”, så känns det inte riktigt bra. Vi ska fortfarande undvika trängsel, hålla avstånd, tänka på handhygienen och stanna hemma om vi är sjuka. Det är det personliga ansvaret.

Detta avgör i sin tur hur resten av 2021 blir. Om vi får se en lugn fortsättning av året, eller risken för att coronapandemin skjuter fart igen i höst, likt hösten 2020.

 

Fotnot: Fallen av smittade med covid-19 från resor utomlands har ökat i Sverige de senaste veckorna. Med anledning av detta inför nu Folkhälsomyndigheten en rekommendation om PCR-test för covid-19 vid ankomst till Sverige från länder utanför Norden. Även svenska medborgare omfattas av rekommendationen som gäller från den 12 juli till den 31 augusti.

Läs mer:

Folkhälsomyndigheten: Skärpt rekommendation om testning för covid-19 efter utlandsvistelse

Folkhälsomyndigheten: Ytterligare anpassningar av smittskyddsåtgärder den 15 juli
Läs mer:

Länets invånare har längtat efter vaccination mot covid-19