Och vinnarna är…

Och vinnarna är…

Fem ungdomar sitter i en biosalong med blå stolar. De håller upp sina diplom.
Vi är vinnare i filmfestivalen Ping! Överst: David Poulsen och Tuve Hållams, som gjort filmen The Prepper. Från vänster: Kim Arvidsson och Monica Cavallin som gjort animationen Hands be grabbing, och Emil Kiviniemi som gjort animationen Lights left behind. Foto: Charlotta Miller

Lördag den 11 september gick Ping kortfilmsfestival av stapeln på Biograf Fokus i Jönköping. Tre vinnare utsågs och ett hedersomnämnande delades ut i en biosalong med förväntansfulla filmare från Jönköpings län.

De vinnande bidragen i klasserna mellanvikt­ och tungvikt direktkvalificerade sig till Novemberfestivalen, ett nationellt ”final-­SM” i ung kortfilm. Filmskaparna i klassen 27+ tävlade i en egen kategori. Region Jönköpings län, sektionen för Kulturutveckling/Film, delade ut stipendier till vinnarna på 5 000, 7 000 respektive 15 000 kronor.

Vinnare mellanvikt (16­-19 år):

The Prepper av David Poulsen och Tuve Hållams

Juryns motivering: Filmen utforskar ett samtida ämne på ett lekfullt och ambitiöst vis. Genom att arbeta med det igenkännbara ­ mot det otänkbara, skapar filmen ett mardrömsscenario där spänningen hålls vid liv, ända till sista rutan.

Vinnare tungvikt (20­-26 år):

Lights left behind, animation av Emil Kiviniemi

Juryns motivering: Med de enklaste pennstreck i svartvita kontraster skapas stora känslor, ackompanjerad av musik som en emotionell berättarröst. Stämningsfullt och poetiskt gestaltas ett sällsamt universum som vågar lämna publiken med frågor själva att finna svaren på.

Vinnare 27+:

En Mammas Kropp, dokumentär av Jonelle Twum

Juryns motivering: Med ett distinkt detaljberättande synliggör filmen det osynliga, där publiken genom en dotters blick får syn på en värld bakom det uppenbara. En stark berättelse med bilder vi saknat att se på den vita duken och som alltid kommer vara angelägen ­ då, nu och i framtiden.

Hedersomnämnande:

Hands be Grabbing, animation av Kim Arvidsson, Monica Cavallin och Petra Medin

Juryns motivering: Med filmens narrativ blir det kosmiskt klart att även det lilla formatet kan rymma en större berättelse. På ett välgjort vis och med mycket charm, berättar den om mänsklighetens aldrig sinande strävan efter mer.

Vi önskar vinnarna i mellanvikt och tungvikt lycka till på Novemberfestivalen som i år kommer gå av stapeln helt digitalt och livesändas från Hebeteatern i Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan den 19-20 november 2021.

Kontakt:
Charlotta Miller, kulturutvecklare Film och rörlig bild
charlotta.miller@rjl.se, 073-707 14 94