Ortopedläkare uppmanar till försiktighet i sommar

Ortopedläkare uppmanar till försiktighet i sommar

Två manliga läkare sitter och tittar in i kameran
Mikael Lindell och Magnus Allard, ortopedläkare på Länssjukhuset Ryhov, hoppas att allmänheten ska öka sin riskmedvetenhet och därmed slippa undvikbara skador i sommar. Sjukvården är just nu hårt belastad samtidigt som olycksfallen efter hemmasnickeri, studsmattehoppning och andra aktiviteter strömmar in. Foto: Johan W Avby
Två manliga läkare sitter och tittar in i kameranEn person står på en byggnadsställning och målarEn man står och arbetar på en stegeTvå personer kommer åkande på varsin motorcykel.En man står och arbetar med en motorsågEn flicka hoppar studsmatta

En cirkelsåg som slinter, små barn som skadar sig på studsmatta, en motocrossförare som välter eller en stege som glider på hängrännan vid målning. På ortopedmottagningen, Länssjukhuset Ryhov, får man dagligen in patienter som råkat illa ut i sommar, samtidigt som operationsresurserna för akuta fall är starkt begränsade under coronapandemin.

– Vi vill att allmänheten ska undvika ett riskbeteende i sommar. Varje undvikbar olycka är en jättehjälp till oss att hinna med att behandla och operera övriga patienter. Vi tycker att det är ett samhällsansvar att försöka undvika att skada sig just nu, säger Mikael Lindell, specialistläkare och sektionsledare för barnortopediskt centrum och Magnus Allard, överläkare och sektionsledare för axel- och armbågssektionen, på ortopedkliniken, Länssjukhuset Ryhov.

Inflödet av undvikbara skador är ganska normalt denna sommar. Problemet är de begränsade operationsresurser som coronapandemin har skapat.

Begränsade resurser

– Normalt sett opererar vi benbrott på två operationssalar per dag. Just nu har vi tre operationssalar för såväl ortopediska skador, kejsarsnitt, operationer av buk, öron-näs-halsoperationer, med mera. Vi har begränsade resurser och måste därför vara noggranna med vilka vi opererar, säger Magnus Allard.

Fler operationssalar finns förstås, men personalresursen är starkt begränsad på grund av semestertid och att många patienter vårdas för covid-19.

Samordnar resurserna

– Vi samordnar förstås våra resurser inom såväl regionen som med Universitetssjukhuset i Linköping, så vi har avstämningar varje dag vilka patienter som är möjliga att operera på annat sjukhus. Normalt sett har vi redundans i vårt system så att vi kan ställa in planerade operationer om det blir många akuta, men så ser det inte riktigt ut just nu, säger Magnus Allard.

Och patienter med akuta, eller halvakuta skador, strömmar in till ortopedakuten denna sommar.

Det handlar till exempel om snickeriarbete hemma som ger skador av spikpistoler eller cirkelsågar.

Cirkelsågen kan ge skador

– Spiken från en spikpistol kan ge skador i knän eller fötter. En cirkelsåg kan ge fula skador på kroppen. Det händer att man tar bort skyddsanordningen för att komma åt bättre att såga, säger Mikael Lindell.

Matlagning kan också ge skador.

– När man kärnar ur en avocado är det lätt att slinta med kniven och träffa en sena i handen, tar han som exempel.

Stege innebär olycksrisk

Sommaren är också en tid då många målar. Men stegar som är dåligt förankrade börjar lätt glida och olyckan är framme.

– Stegar skapar olyckor. Det är inte ovanligt att den som står på en stege blir stucken av en geting och trillar ner, konstaterar Magnus Allard.

Olika idrottsaktiviteter orsakar också olyckor, som ridning, motocross eller landsvägscykling.

– Det är inte jättesmart att ge sig ut och cykla landsvägscykel eller downhill när det regnar, just denna sommar, säger Magnus Allard.

Frakturer efter studsmattehopp

Studsmattor är en klassisk olycksplats. Även om studsmattor numera har skyddsnät är olyckan lätt framme med frakturer när flera barn hoppar samtidigt, kanske i olika åldrar och vikt.

– Vi ser sådana exempel varje vecka, med skador på armbågar och handleder. Ofta inträffar det när barnen är trötta och okoncentrerade, säger Mikael Lindell.

Han tycker att myndigheterna borde avråda från vissa aktiviteter i sommar.

Avråda från vissa idrotter

– Det är bra med träning och idrott, att ungdomar och vuxna rör på sig. Men idrotter som vi vet kan leda till högenergiskador kan jag tycka att Folkhälsomyndigheten skulle avråda ifrån, säger han.

En annan patientgrupp som de ser regelbundet är äldre människor som fallit hemma efter att ha snubblat.

– Därför är det bra om hemtjänst eller närstående ser över hemmiljön och minskar risken för att snubbla, säger de.

Alla får hjälp – men väntetider

Mikael Lindell och Magnus Allard betonar att alla som kommer in till sjukhuset med skador förstås får hjälp.

– Givetvis behandlar vi alla och opererar de som behöver det. Men som patient kan man få räkna med att det blir väntetider, även för mer eller mindre akuta skador och det kan bli så att man får åka till ett annat sjukhus för att bli opererad, säger de.

Så Mikael Lindell och Magnus Allard har några tydliga råd till alla som gör olika aktiviteter i sommar:

– Ha ett riskmedvetande, tänk dig för. Använd korrekt skyddsutrustning, använd inte modifierade verktyg och stå inte på stege och måla vindskivorna. Ta också pauser, säger de.

  • Region Jönköpings län - Nyheter och pressmeddeland
  • Folkhälsa och sjukvård
  • Ortopedkliniken Jönköping