Pollensäsongen är igång - så skiljer du allergi från covid -19

Pollensäsongen är igång - så skiljer du allergi från covid -19

Pollenkollen är igång i år igen för att du ska kunna hålla koll på pollenhalterna. Våren har ju kommit tidigt i år och pollensäsongen har redan startat.

– Både hösnuva och infektion som till exempel covid-19 kan börja med liknande symptom, berättar Lotta Larsdotter, direktör för vårdcentralerna Bra Liv.
Ögonsymptom som rinnande, kliande och röda ögon får många på våren. Många får också rinnsnuva och nästäppa. Det kan klia i näsan och du kan  nysa många gånger efter varandra. Man kan också få luftvägsbesvär. Det kan bli pip i luftvägarna och hosta och du som har astma kan behöva mer av inhalationsmedicinen.

– Även en infektion kan börja med rinnsnuva men redan efter någon dag så tjocknar snuvan, du får ont i halsen, du kan få feber, värk i kroppen och hosta. De flesta av oss som får covid -19 kommer att få det ganska lindrigt. Det kanske inte blir så mycket feber och hosta utan det kommer att likna de luftvägsymptom som kommer vid en vanlig enkel infektion, och då ska vi hålla oss hemma och se till att bli friska innan vi går tillbaka till jobbet. Misstänker du däremot allergi, testa receptfria läkemedel, håll dig hemma någon dag och blir du då besvärsfri så kan du gå till jobbet för då rör det sig antagligen om allergi och inte om covid-19.

Håller kollen på pollen

Pollenfällan, som kontrolleras några gånger i veckan, finns på ett av sjukhusets tak. – Just nu är det låga halter av alm-, sälg- och videpollen, säger Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på laboratoriemedicin på Länssjukhuset Ryhov.

– Titta på pollenkollen, säger Lotta Larsdotter. Behandla dig tidigt, stanna inne om det är mycket pollen någon dag. I övrigt är det bra att vara ute mycket nu i coronatider.

På webbplatsen pollenkoll.se publicerar laboratoriemedicin i Jönköpings län pollenrapporter och där finns även länkar till pollenrapporter från Nässjö, övriga Sverige, Danmark, Norge och resten av Europa. Det finns även råd och tips på 1177 Vårdguiden. Dessutom kan du ladda ned appen Pollen i din smartphone eller surfplatta.

Pollenkollen är igång till och med augusti: Pollenkoll

Kontakt för Pollenkollen:
Marita Skarstedt
biomedicinsk analytiker
marita.skarstedt@rjl.se
010-242 23 50

Kontakt för frågor kring symptom på allergi och infektion:
Lotta Larsdotter
direktör, vårdcentralerna Bra Liv
charlotta.larsdotter@rjl.se
010-24 26711 073-046 4822