Pollensäsongen är igång

Pollensäsongen är igång

En kvinna i page och vit rock står vid en plåtvinge och håller en plåtmojäng i handen.
Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker, vittjar pollenfällan på taket på Länssjukhuset Ryhov. Foto: Johan W Avby

Pollenrapporterna är igång i år igen för att du ska kunna hålla koll på pollenhalterna. Våren är nu här och pollensäsongen har nu startat, då det varit plusgrader ett tag.

Pollenfällan, som kontrolleras två gånger i veckan, finns på ett tak på Länssjukhuset Ryhov. Marita Skarstedt som är biomedicinsk analytiker, och hennes kollegor har vittjat den.

– Ute i naturen ser vi att alen har många hängen. Just nu har vi de högsta halterna alpollen i landet. De närmaste dagarna förväntar vi oss höga halter alpollen och måttliga halter hasselpollen, säger hon. Förra året hade vi en relativt lugn björkpollensäsong. Eftersom björken oftast har varannan års variation väntar vi oss mycket björkpollen i april/maj när björkpollensäsongen börjar.

pollenrapporten.se

Resultaten från pollenfällan på Ryhov rapporteras från och med 1 mars dagligen till webbplatsen pollenrapporten.se och där finns även länkar till pollenrapporter från Nässjö, övriga Sverige, Danmark, Norge och resten av Europa. Det finns även råd och tips på 1177 Vårdguiden. Dessutom kan du ladda ned appen Pollen i din smartphone eller surfplatta.

– Titta på pollenrapporten, säger Lotta Larsdotter, direktör för vårdcentralerna Bra Liv. Behandla dig tidigt, stanna inne om det är mycket pollen någon dag. I övrigt är det bra att vara ute mycket nu i coronatider.

Skillnaden mellan allergi och infektion

- Både allergi och infektion som till exempel covid-19 kan börja med liknande symptom, berättar Lotta Larsdotter. Ögonsymptom som rinnande, kliande och röda ögon, rinnsnuva och nästäppa får många på våren. Man kan också få luftvägsbesvär. Blir du tjock i halsen och får feber ska du genast provta dig för covid -19. Om du misstänker allergi ska du hålla dig hemma och testa receptfria läkemedel från Apoteket, om du blir besvärsfri inom 1-2 dagar kan du återgå till jobb eller skola.

Håller koll på pollen

Pollenrapporten är igång till och med augusti. https://pollenrapporten.se/prognoser/jonkoping

Kontakt för pollenrapporten:
Marita Skarstedt
biomedicinsk analytiker
marita.skarstedt@rjl.se
010-242 23 50

Kontakt för frågor kring symptom på allergi och infektion:
Lotta Larsdotter
direktör, vårdcentralerna Bra Liv
charlotta.larsdotter@rjl.se
010-24 26711
073-046 4822