Vaccineringen i Jönköpings län går framåt – dags för gruppen 55-59 år i fas 4

Vaccineringen i Jönköpings län går framåt – dags för gruppen 55-59 år i fas 4

En bunt sprutor.
Under vecka 18 kan första gruppen i fas 4 börja boka in sig för vaccination. Foto: Johan W Avby

I överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), är målet att minst 80 procent av befolkningen över 65 år ska ha fått sin första dos vaccin senast den 16 maj. I Region Jönköpings län hade målet nåtts redan 21 april, och siffran ligger nu på 90 procent.

– Vi är väldigt glada att vi kunnat erbjuda vaccin i så hög takt och att våra invånare vill vaccinera sig, säger Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande. Det känns bra att vi nådde målet så snabbt, och vi hoppas nu att våra invånare fortsätter att vaccinera sig i samma takt.

Vaccineringstäckningen i Region Jönköpings län ligger över snittet i flera åldersgrupper och prioriterade grupper. Läs mer här:
Vaccinationstäckning för alla personer 65 år och äldre per region — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
Vaccinationstäckning i prioriterade grupper — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

- Vi har verkligen prioriterat att få ut vaccinet till invånarna så snabbt som möjligt. Vi har gått in i ett helt nytt arbetssätt med hårt arbetande personal, logistik, skiftande leveranser och snabba vändningar, säger Rachel De Basso (S), ordförande i nämnd för Folkhälsa och sjukvård. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla medarbetare som nu arbetar intensivt med att planera och vaccinera länets invånare.

Fas 4 startar nästa vecka

Vaccineringen är just nu i sista gruppen i fas 3. Då många vårdcentraler har gott om lediga tider och vaccinet behöver användas så snabbt som möjligt går nu Region Jönköpings län in i åldersgruppen 55-59 år i fas 4. Under vecka 18 kommer den gruppen kunna börja boka in sig.

Det betyder att vi fortfarande är i fas 3 parallellt med fas 4, och att grupperna i fas 1-3 även fortsatt kommer att prioriteras. I mån av tider kan dock 55-59-åringar bokas in för vaccination.  

- Samtidigt som vi är glada att vi har så bra vaccinationstäckning för våra 65-plussare så är det nu viktigt att vi fortsätter att öka vaccinationstäckningen ytterligare, säger Rachel De Basso. Fortsätt att respektera prioritetsordningen. De med störst risk för allvarlig covid prioriteras för vaccination först, säger Rachel De Basso.

Försiktig start med mindre leveranser

Fas 4 är den största gruppen, där ingår alla mellan 18-59 år som inte tillhör en medicinsk prioriterad riskgrupp. Även i fas 4 kommer alltså Region Jönköpings län vaccinera i fallande åldersordning, och takten kommer att bero på tillgången på vaccin.

Preliminärt kommer inte någon yngre åldersgrupp i fas 4 kunna börja vaccinera sig förrän runt slutet av maj, då det framöver kommer en period av leveranser avsedda för dos 2.  

-Ha tålamod, vaccinera dig när det är din tur och fortsätt att följa restriktionerna så har vi chans till en någorlunda normal sommar, säger Mia Frisk.

Boka din tid på 1177.se

Eftersom vårdcentralerna är hårt belastade, vädjar vi till dig att själv boka din tid för vaccination på 1177.se om du har möjlighet till det. Du behöver inte ha e-legitimation för att boka tid. Du som inte har möjlighet att själv boka tid kan ringa din vårdcentral. På 1177.se hittar du uppdaterad information om de olika faserna och hur du bokar tid: När och hur kan jag vaccinera mig mot covid-19? - 1177 Vårdguiden

Kontakt:
Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande
070-699 40 17
maria.frisk@rjl.se

Rachel De Basso (S), ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård
072-500 63 28
rachel.de.basso@rjl.se