Välkommen till Gårdsrundan 2022

Välkommen till Gårdsrundan 2022

Två kvinnor står i en gårdsbutik och tittar på flaskor med äppelmust och rapsolja.
Mycket gott att välja på för besökarna på Häradsköps gård, bild från Gårdsrundan 2021 Foto: Johan W Avby

Boka in helgen 17–18 september! Efter fjolårets succé med över 10 000 besökare är Gårdsrundan tillbaka igen. Fler än 60 företag är redan anmälda. I år genomförs Gårdsrundan samtidigt som Matrundan i Kalmar och Kronoberg, vilket gör helgen till ett av de största mateventen i Sverige.

Syftet med Gårdsrundan är att fler invånare i Jönköpings län ska få möjlighet att upptäcka länets matproducenter, förädlare, öppna gårdar, caféer, bagerier, restauranger och hotell som jobbar med lokala råvaror. Bland de anmälda producenterna och verksamheterna finns också kulturreservat och naturbrukscentrum i Jönköpings län.

– Ambitionen är att fler ska få kunskap om hur mat produceras i vårt län och upptäcka alla matpärlor i närområdet, säger Christina Odén, regional utvecklare för livsmedelsstrategin och gröna näringar. Gemensamt för alla medverkande är de lokala råvarorna som de producerar, förädlar eller säljer.

Interaktiv karta med alla medverkande

Under juni publiceras en interaktiv karta med förteckning över alla som deltar i Gårdsrundan. Med hjälp av kartan får besökarna mer information om aktiviteterna hos alla medverkande och kan forma sin egen runda. Under Gårdsrundan i september håller alla verksamheter öppet klockan 10-16, men flera av dem kan du besöka också vid andra tillfällen. 

– Många av de medverkande i Gårdsrundan kommer att ha öppet under sommaren, så via den digitala kartan går det att hitta inspiration till många härliga utflykter, säger Christina Odén. Håll utkik efter kartan och följ Jönköpings läns livsmedelsstrategi på Facebook om du inte vill missa något!

Gårdsrundan arrangeras inom ramen för arbetet med den regionala livsmedelsstrategin och utgör ett samarbete mellan Region Jönköpings län, LRF, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Hushållningssällskapet Jönköping, Jönköpings kommun, Vetlanda kommun, NUVAB, Enter Gislaved och Smålands Turism.

Kontakt:
Christina Odén,
regional utvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar
Region Jönköpings län
christina.oden@rjl.se, 073-025 94 18