Catharina Göthberg ny studierektor vid Odontologiska Institutionen

Catharina Göthberg ny studierektor vid Odontologiska Institutionen

Bildmontage med porträtt av Catharina Göthberg och verksamhetsbild från specialisttandvården
Catharina Göthberg, övertandläkare i oral protetik, har utsetts till ny studierektor vid Odontologiska Institutionen.

”Jag tror att Odontologiska Institutionen och Jönköping har muskler att stärka sin roll som en nationell utbildningsnod och centrum för oral hälsa”, säger Catharina Göthberg, övertandläkare inom oral protetik, som nyligen tillträtt tjänsten som studierektor vid institutionen.

Tidigare studierektor Fredrik Frisk, övertandläkare i endodonti, har lämnat uppdraget för en ny tjänst som lektor vid Hälsohögskolan, Jönköping University (JU).

Jag tänker bland annat på den välutvecklade specialistutbildningen som Odontologiska Institutionen (OI) erbjuder inom samtliga nio specialiteter, säger Catharina Göthberg och fortsätter:

Vid JU finns dessutom redan en väletablerad tandhygienistutbildning. Detta tillsammans med en ansökan om en tandsköterskeutbildning, samt JU:s  och Region Jönköpings läns gemensamma initiativ till en ny, modern tandläkarutbildning, bygger en stabil bas som ger goda förutsättningar för en hög odontologisk och akademisk nivå för utbildning, forskning och klinisk verksamhet.

Det nationella finansieringssystemet för utbildning av specialister är under förändring och uppdraget att profilera och vidareutveckla Odontologiska Instiutionen som nationell utbildningsnod, är därför viktigare än någonsin, säger tandvårdsdirektör Agnetha Bartoll. Jag är mycket glad att Catharina tackat ja till uppdraget och ser fram emot vårt fortsatta samarbete kring ST-utbildningar inom OI.

”Ser fram emot att inspireras av andra”

Du är ny i uppdraget som studierektor men har många års erfarenhet som huvudhandledare i oral protetik för blivande specialister. Vad fick dig att tacka ja till uppdraget och vad ser du mest fram emot?

Jag är intresserad av att fortsatt förvalta och utveckla den fina ST-utbildning vi har på OI och där våra engagerade handledare och kringpersonal gör ett fantastiskt arbete, säger Catharina Göthberg. Vi har skapat en tillåtande miljö för lärande hos all personal. Jag ser också fram emot att arbeta i den nationella studierektorsgruppen för att bli mer insatt och engagerad på en mer övergripande nivå.

– Jag har ju arbetat med specialisttandvård sedan 1996 och har följt ett stort antal blivande specialister under utbildning, fortsätter hon. Nu ser jag fram emot att hämta inspiration från andra utbildningscentra för att ta hem nya erfarenheter och utvecklingsmöjligheter till Jönköping.

”Lärande kultur med högt i tak och god tillgänglighet till handledning”

Som du nämner har du handlett och examinerat många nya specialister. Vad är det allra roligaste med uppdraget som handledare och varför ska man välja OI för sin specialistutbildning?

– Det är enormt inspirerande att leva i en lärandemiljö där vi är ett team av handledare för våra ST-tandläkare, säger Catharina Göthberg. Vi har en kultur där det är högt i tak med en stor tillgänglighet i handledningen. Det våra ST-tandläkare lyfter fram i utvecklingssamtal är att man är mycket nöjd med handledning, kunskapsutveckling, ledarskap och trivsel i medarbetargruppen. Det känns bra.

– ST-utbildningen är en central del av OI:s verksamhet och har ett bra nationellt rykte. Det är viktigt att vara rädd om, förvalta och utveckla. Vi hade senast 29 sökande till två ST-platser inom oral protetik, vilket är mycket uppmuntrande och lovande inför framtiden, avslutar hon.