Examinationer och utbyten trots pandemi

Examinationer och utbyten trots pandemi

Shariel Sayardoust tittar in i kameran. På en videoduk syns Eva Nordendahl, som håller i en bunt papper.
"Vi får till bra och intressanta diskussioner under examination trots att det är på distans och via video", säger Shariel Sayardoust. I bakgrunden syns Eva Nordendahl som examinerades. Foto: Julia Lindster

Covid-19 är i allra högsta grad fortfarande påtagligt – men för det stannar inte utbildningen av nya specialisttandläkare upp. Nyligen agerade Odontologiska Institutionens övertandläkare Shariel Sayardoust som examinator, på distans, när tandvårdssverige fick en ny specialist inom parodontologi.

Eva Nordendahl vid Eastmaninstitutet i Stockholm var den som var satt under lupp.

Även om det rörde sig om en digital examination ändras inte innehållet. På agendan finns både fallpresentationer och redovisning av forskningsprojekt – där Eva tittat närmare på hur parodontit ökar risken för hjärtinfarkt hos kvinnor respektive män.

Tekniskt bra

– Visst är det tråkigt att gå miste om den sociala tillställningen och festligheterna kring en examination. Men rent tekniskt flyter det på väldigt bra och vi fick fina samtal och diskussioner, säger Shariel Sayardoust, som själv är ansvarig för ST-utbildningen i parodontologi vid Odontologiska Institutionen i Jönköping.

Hittar nya samarbeten

Hon menar att examinationer, digitala eller ej, är bra tillfällen för att skapa nya samarbeten och stärka existerande.

– En examination vidgar också våra vyer som examinatorer. Vi får en inblick i hur andra kliniker runtom i Sverige arbetar med liknande patientfall som vi också stöter på.

Och Eva Nordendahl godkändes:

– Hon var duktig och blir ett fint tillskott till parodontologin i Sverige, säger Shariel Sayardoust.