”Möjligheterna till forskning, klinik och utbildning en motor för långt yrkesliv inom Odontologiska Institutionen”

”Möjligheterna till forskning, klinik och utbildning en motor för långt yrkesliv inom Odontologiska Institutionen”

Krister Bjerklin
Efter 47 år lämnar Krister Bjerklin sin tjänst som övertandläkare vid Odontologiska Institutionen och avdelningen för ortodonti. Nu fortsätter han nyfiket utforska andra spännande områden i naturen, släktbanden och fotograferandet. Foto: Ulf Mårtensson
Krister BjerklinKrister Bjerklin

Redan som 30-åring var Krister Bjerklin klar över att det var ortodonti han ville ägna sig åt. Ett 90-tal examinationer, 70 vetenskapliga artiklar och omkring 70.000 patienter senare så lägger han nu instrumenten åt sidan i Folktandvården, för att vandra ut i sommaren mot nya upptäckter. För Krister är nyfikenheten och aptiten på livet är mer levande än någonsin.

‒ Jag har liksom aldrig tidigare kommit mig för att sluta på riktigt, säger Krister och skrattar. De få gånger jag försökt har jag ändå på något sätt varit tillbaka på Odontologiska Institutionen efter en tid.

Resan till OI började redan 1974 då han arbetade som ung distriktstandläkare i Jönköping. Efter några år sökte Krister sig till den första ST-utbildningen inom ortodonti som OI genomförde i egen regi. Efter ett tiotal år som övertandläkare i Värnamo, Jönköping och Lund, landade han så på Odontologiska Institutionen 1992.

ST-samarbete med Dubai

‒ Jag kan ärligt säga att jag aldrig haft en dag av söndagsångest, säger Krister. Det har alltid känts roligt och meningsfullt att gå till jobbet. En bidragande orsak är ju att det inom OI ges möjlighet till både klinisk verksamhet, forskning och undervisning. Det ger en motor och utrymme för ett långt yrkesliv inom verksamheten. Det har också inneburit att jag kunnat knyta kontakter med exempelvis Malmö Universitet, där jag vikarierade som professor på halvtid åren 2009 - 2013.

Professuren innebar bland annat involvering i ett stort samarbetsprojekt  mellan Malmö Universitet och en specialistutbildningsklinik för ortodonti i Dubai, där Krister fortfarande ansvarar för att specialiseringsutbildningen genomförs enligt de svenska och europeiska reglerna. Omkring 60 specialister har Krister varit med om att examinera i Dubai sedan samarbetet startade. 

Snabb teknisk utveckling inom ortodontin

På frågan om vad som förändrats mest under yrkesåren inom ortodontin, tycker Krister framför allt att den tekniska utvecklingen varit omvälvande.

‒ Förr fanns huvudsakligen endast den avtagbara apparaturen för tandreglering, vilken kanske inte var så effektiv alla gånger, säger Krister. Idag har vi helt andra möjligheter till korrigering, som både går snabbare och är mer människovänlig, så att säga. 

Publicerar artikel sista arbetsdagen

Förutom alla patienter och undervisningen, har forskningen varit ett sätt att stilla den ständiga nyfikenheten i odontologiska frågor. Under åren har Krister medverkat i ett stort antal publicerade artiklar, där forskningen kring retinerade hörntänder pågått sedan slutet på 70-talet och hör till de mest omfattande i världen. 

‒ Som av en händelse publiceras den senaste artikeln just idag, på min sista arbetsdag. Den kommer ge mig en del jobb framöver. Men sedan ser jag fram emot att vandra i Härjedals-fjällen, utveckla min fotografering och släktforska vidare, säger Krister. 

Och så går han med nyfiken blick ut från Odontologiska Institutionen, ut till sommaren och pensionärslivet som väntar.

  • Odontologiska institutionen
  • Folktandvården