Jonna jobbar som tandsköterska på avdelningen för ortodonti, Nässjö

Jonna Axelsson jobbar som tandsköterska på avdelningen för ortodonti, Nässjö.
Foto: Adam Lantz

Jag heter Jonna Axelsson och arbetar som tandsköterska på avdelningen för ortodonti, Nässjö. Att få jobba med motiverade patienter på en längre resa mot ett tydligt mål är fantastiskt spännande!

Varför jag valde yrket

När jag var liten och gick till tandläkaren så sa jag alltid att jag ville jobba inom tandvården. Det var något med att möta människor, att få arbeta med händerna och den där speciella doften i behandlingsrummet. När jag som vuxen sedan fick chansen att söka tandsköterskeutbildningen i Tranås så tog jag den och kände att det var helt rätt för mig.

Tiden på skolan var väldigt rolig och utmanande, det var som om en ny värld öppnat sig. Latin och namn på alla tandvårdsinstrument varvades med enkla, praktiska övningar i munnen. Detta avancerades under tiden och efter två år hägrade examen. Jag fick anställning som tandsköterska hösten 2009 och har jobbat på Bodafors Folktandvård, Nässjö Folktandvård och på min nuvarande arbetsplats som är avdelningen för ortodonti, Nässjö, sedan våren 2017.

Beskriv din arbetsplats

Avdelningen för ortodonti, Nässjö är en mindre klinik med fem behandlingsrum. Här arbetar i skrivande stund tre ortodontister, två ST-tandläkare, tre ortodontiassistenter, fyra tandsköterskor och en tandläkarassistent. Vi är ett härligt gäng som brinner för vårt jobb och för våra patienter. Alla ger verkligen det där lilla extra!

De flesta av våra patienter är barn och ungdomar. Vårt upptagningsområde sträcker sig åt öster i länet vilket gör att många reser en bit för att komma hit. Under de cirka två åren som en tandregleringsbehandling tar hinner vi bygga upp en bra relation, inte bara med patienten utan också med föräldrar och anhöriga som följer med.

Råd eller tips till andra som vill jobba med det du gör

För att jobba som tandsköterska inom ortodonti behövs ingen vidareutbildning. Det viktigaste är att du har ett intresse för tandreglering och gillar att arbeta med barn och ungdomar. Du ska ha en god planeringsförmåga, empati och driv. Våra patienter är oftast väldigt motiverade till tandreglering och det är oerhört givande att jobba tillsammans mot mål.

Är du nyfiken på hur en arbetsdag ser ut på vår klinik så rekommenderar jag att du kommer och hälsar på. Vi delar gärna med oss av vår vardag och glädje på kliniken.

Hur går man vidare om man vill jobba som tandsköterska inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandsköterska?

Utbildningar för att bli tandsköterska finns i hela Sverige.
På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandsköterska, utbildningsinfo.se (Extern länk)