Zdravka jobbar som tandsköterska på avdelningen för ortodonti i Värnamo

Zdravka jobbar som tandsköterska på avdelningen för ortodonti i Värnamo
Foto: Julia Lindster

Jag heter Zdravka jobbar som tandsköterska på avdelningen för ortodonti i Värnamo. Vi är en blandning av erfarna och nya kollegor som stöttar varandra. Jag är väldigt tacksam och otroligt glad att ha dessa fantastiska människor som mina kollegor. Vi är som en familj.

Varför jag valde yrket

Jag är uppväxt i Bosnien och flyttade till Sverige som 19-åring. Mitt första jobb var inom industri, men jag visste hela tiden att det var inom tandvård jag ville jobba. Under min uppväxt var det stor tandvårdsbrist i hemlandet på grund av kriget, många som behövde vård fick ingen hjälp. Det bidrog till att jag ville jobba med tandvård. Jag trivs bäst när jag kan hjälpa människor att må bättre.

Jag valde att söka utbildning och tog till slut min tandsköterskeexamen 2016 från TUC Yrkeshögskola i Tranås. Därefter började jag jobba på Gnosjö Folktandvård innan jag fick min tjänst på avdelningen för ortodonti i Värnamo. Idag trivs jag jättebra!

Ett omväxlande arbete

Det bästa med att arbeta som tandsköterska är att arbetet är omväxlande. Jag får jobba både kliniskt med patienter och med administrativa uppgifter. Vissa dagar i veckan är jag placerad i klinikens reception och då har jag kontakt med våra patient antigen via telefon, 1177 eller personligen. Andra dagar jobbar jag med specialisten eller har egna patienter. Den uppskattning som våra patienter visar oss gör att jag känner att vårt arbete här verkligen gör skillnad för många.

Om arbetsplatsen

På avdelningen för ortodonti i Värnamo jobbar ett glatt och ambitiöst gäng med kollegor som gör sitt bästa för att alla ska få ett snyggt leende. Vi är en blandning av erfarna och nya kollegor som stöttar varandra. Jag är väldigt tacksam och otroligt glad att ha dessa fantastiska människor som mina kollegor. Vi är som en familj.

Vår klinik är belägen vid Värnamo sjukhus med Värnamo Folktandvård som granne. Fördelen att ligga vägg i vägg med en allmäntandvårdsklinik är att vi kan låna material av varandra och hjälpa varandra om det behövs.

Vi trivs väldigt bra tillsammans

Vårt huvudsakliga mål med ortodonti är att erbjuda barn och ungdomar den vård de efterfrågar och är i behov av. Även vuxna med ortodontiskt behandlingsbehov erbjuds behandling. Innan patienten får sin tandställning behöver vi göra vissa förberedelser; vi börjar med inregistrering: hälsodeklaration, status, foto, röntgen, panorama och avtryck för studiemodeller. Därefter planerar specialisten behandling och vi kallar patient till terapiinformation, efter detta bokas tid för behandling.

Oftast jobbar jag tillsammans med specialisttandläkare Sandina. Hon är fantastiskt duktig och jag lär mig väldigt mycket av henne, precis som hon lär sig nya saker av mig. Vi trivs väldigt bra tillsammans.

Råd eller tips till andra som vill jobba med det du gör

Tandsköterskeyrket passar bäst dig som gillar att jobba med människor. Det finns möjlighet att plugga på distans, perfekt för dem som vill samtidigt jobba eller för dem som har små barn. Det finns alltid chans att fördjupa sina kunskaper och att utbilda sig vidare till exempel som ortodontiassistent.

Det är bra arbetstider, arbetet är omväxlande, man kan jobba självständigt och jobba i team.

Hur går man vidare om man vill jobba som tandsköterska inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandsköterska?

Utbildningar för att bli tandsköterska finns i hela Sverige.
På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandsköterskeutbildning, utbildningsinfo.se(Extern länk) (Extern länk)