Årets broddar delas ut i samband med influensavaccinationerna

Närbild på ett par skor med halkskydd fastsatta under sulan.
I samband med att influensavaccinationerna sätter igång den 19 november så kan alla som är 65 år eller äldre få broddar på sin vårdcentral. Man behöver inte vaccinera sig för att få ett par halkskydd. Foto: Johan W Avby

Under hösten och vintern kommer Region Jönköpings län återigen att dela ut gratis halkskydd i form av broddar till personer som är 65 år eller äldre.

– Vi har jobbat för att halkskydden i år ska hålla en hög kvalitet, och vi hoppas att utdelningen ska fungera bra, säger Ulrika Stefansson, projektledare.

Under 2017 tog regionfullmäktige beslutet att pensionärer i Jönköpings län under två års tid ska ha tillgång till gratis halkskydd. Broddar började delas ut under förra året och även i år kommer de alltså finnas tillgängliga.

Broddar finns på vårdcentralerna

I samband med att influensavaccinationerna sätter igång den 19 november så kan alla som är 65 år eller äldre få broddar på sin vårdcentral. Man behöver inte vaccinera sig för att få ett par halkskydd.

– Vi har valt att dela ut dem samtidigt som vaccinationerna pågår eftersom det är den enda gången så många över 65 år kommer till vårdcentralen under en begränsad period, säger Ulrika Stefansson. Det passar också bra att det blir inför vintern.

Fastare i gummit

Alla vårdcentraler har fått ett antal broddar i olika storlekar, i relation till hur många patienter de har som är 65 år och äldre, och hur många som vaccinerades på vårdcentralen förra säsongen.Förra säsongen hämtades runt 38 000 broddar ut.

– Vi har haft dialog med leverantören angående kvalitet på halkskydden utifrån reklamationer vi fick förra året, säger Ulrika Stefansson. Årets halkskydd är fastare i gummit och hålen för dubbarna är mindre. Vi har även testat provexemplar i ishall.

 

Kontakt:
Ulrika Stefansson
utredare, Folkhälsa och sjukvård
010-242 42 29