Årets kultur- och arbetsstipendiater prisade

Fyra finklädda glada personer, två män och två kvinnor, håller upp stora blombuketter och diplom.
Amanda Selinder och Henrik Johansson fick ta emot arbetsstipendium respektive kulturstipendium av Rune Backlund, ordförande i nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, och Desiré Törnqvist, regionfullmäktiges ordförande, i samband med regionfullmäktiges middag tisdag 5 november. Foto: Mikael Bergström
Fyra finklädda glada personer, två män och två kvinnor, håller upp stora blombuketter och diplom. En man står och pratar framför en bild av två barn

En skådespelare och två konstnärer är årets kultur- och arbetsstipendiater i Region Jönköpings län. Två av dem, skådespelaren Henrik Johansson och textilkonstnären Amanda Selinder var på plats när stipendierna delades ut i samband med regionfullmäktiges middag 5 november. Den tredje, ljudartisten och designern Jan Caleklev, var på uppdrag i Ryssland.

– Detta är fantastiskt kul och väldigt överraskande och hedrande att man uppskattas för det man gör. Jag har nog inte riktigt förstått det ännu, säger skådespelaren Henrik Johansson.

För många är han känd som Trond, pappan i julkalendern 2018. Men det stora genombrottet i tv kom för tio år sedan när han spelade advokat i serien Livet i Fagervik.

– Det blev verkligen en stor ”grej” för mig, säger han.

”Klassens timme” på Gräshagsskolan

Allt började med klassens timme på Gräshagsskolan i Jönköping. Spexandet där fortsatte sedan med filminspelningar på högstadiets fritidsgård och på gymnasiet blev det drama som utökad studiekurs på Per Brahegymnasiet.

– Vi fick bland annat låna ”Lillstickan” på Tändsticksområdet, där vi gjorde olika pjäser.

Det var också under gymnasietiden han på allvar insåg att skådespelare var ett givet yrkesval. Via folkhögskola i Skåne blev det sedan Teaterhögskolan i Malmö åren 1999-2003.

– Sedan har det varit jobb både här och var, både tv och teater.

Repeterar komedi

Just nu repeterar han Riksteaterns komedi ”Man får väl ställa upp”, om händelser i en bygdegård,  skriven och regisserad av Adde Malmberg. För Henrik Johansson blir det debut i komedisammanhang.

– Vi gör just nu provspelningar för att se så att skämten håller. Det är mycket förvecklingar och dråpliga situationer. Jag spelar en hunsad fiollärare. Det är väldigt roligt och kul att så många teaterföreningar i Sverige vill köpa in oss, tycker han.

Efter årsskiftet åker den på turné och 7 april får Henrik Johansson kliva upp på Spiras scen igen när det är dags för föreställning i Jönköping.

– Jag flyttade från Jönköping 1997, men är tillbaka då och då och följer kulturlivet i Jönköping som jag tycker är häftigt, med bland annat Spira, Konserthuset och andra arrangemang, säger han.

”Får uppskattning för mitt arbete”

Textilkonstnären Amanda Selinder var också på plats på Spira för att ta emot sitt arbetsstipendium.

– Detta betyder jättemycket, dels att få uppskattning för mitt arbete och dels en push att fortsätta i samma riktning. Nu kommer jag att få möjlighet att experimentera i ateljén och komma igång med research. Jag har precis avslutat två soloutställningar, den ena på SOFT galleri i Oslo och den andra på Galleri Leoparden i Uppsala. Dessutom har jag deltagit i ett indigo och vejdeprojekt under GIBCA extended tillsammans med konstnärerna Anni Foglert och Amanda Björk. Så nu känns det verkligen inspirerande att få tid i ateljén och gräva ner sig i mina odlingar, säger Amanda Selinder.

”Stipendiet betyder tre saker” 

Den andra arbetsstipendiaten, ljudkonstnär Jan Caleklev, kunde inte närvara, eftersom han just nu är på uppdrag i Ryssland, men konstaterar i ett mejl att han är mycket glad över stipendiet:

– Att bli tilldelad stipendium betyder egentligen två saker för en konstnär: Det är ett erkännande av ett arbete och det är ett tillskott i ekonomin. Men i just det här fallet så finns det en mycket viktig tredje sak. Det är att Jönköpings län har spännande plattformar för konstnärligt arbete och jag har haft förmånen att få verka i några av dem. Jag vill lyfta Österängens konsthall och deras projekt "Naturen tar över”. ReMida - ett kreativt återbrukscentrum i Vaggeryds kommun och Jönköpings Länsmuseum som är öppna för nya muséeupplevelser. Och sist men inte minst Share Music Sweden. Utan dess plattformar och människorna bakom hade jag nog inte varit en av stipendiaterna idag, konstaterar Jan Carleklev.