Bättre tillväxt med jämställdhet och mångfald

Tre kvinnor ler mot kameran, en har blont hår och blå skjorta två har vita hijabs och svarta jackor.
Fadia Sleman, Rebecka Hoxha Frohm och Lama Fakhri berättade om Coompanions framgångsrika projekt Trappsteget i Vetlanda. Foto: Jenny Gustafsson
Tre kvinnor ler mot kameran, en har blont hår och blå skjorta två har vita hijabs och svarta jackor.Två unga kvinnor framför en scen, den ena har långt hår och den andra har glasögon.Ung mörkhyad kvinna i svart hijab, ler mot kameran. Två kvinnor med varsin gul pappersmegafon står mittemot varandra och skrattar.

För att Jönköpings län ska kunna möta framtidens utmaningar, måste allas kompetens tas tillvara. Människor i vårt län ska kunna utvecklas och göra karriär utan att begränsas av kön, bakgrund, ålder eller annat. Goda exempel på jämställd tillväxt och mångfald presenterades på konferensen som avslutade projektet Jämställd regional tillväxt.

– Vi har kommit långt i vårt län men har en del kvar att göra. Vi har helt enkelt inte råd att låta vissa människor stå utanför, sade Kristina Athlei, regional utvecklingsdirektör, när hon invigde konferensen Jämställd regional tillväxt på Kungsporten i Huskvarna 26 september.

Nya entreprenörer och lokala projekt

Ett hundratal deltagare kunde lyssna till flera spännande föredragshållare. Annakarin Nyberg, internetforskare och Clara Lidström (Underbara Clara), bloggare berättade om motstånd, nätverk och strategier för att visa hur ”ytligt trams och bekräftelsebehov” kan skapa tillväxt och välmående företag. Se intervjufilmen med de ”ofrivilliga entreprenörerna”:

Rebecka Hoxha Frohm från Coompanion berättade om Trappsteget, ett projekt som drivs i Vetlanda. Fadia Sleman och Lama Fakhri med ursprung i Syrien, som varit med i Trappsteget, beskrev hur de fått stärkt självförtroende, lärt sig svenska och nu är redo att börja jobba. Kommundirektör Magnus Färjhage berättade om jämställdhetsarbetet i Vetlandas kommunledning och Rodrigo Garay, social entreprenör från tankesmedjan Working for change, beskrev hur mångfald skapar affärsnytta och framgångsrika företag.

Bättre affärer med inkludering och mångfald

Faduma Aden är ekonomistudenten som utvecklade sitt modeintresse till business – hon skapar idag kläder till muslimska affärskvinnor och jobbar med att få in mer mångfald i tänket hos reklambyråer och andra företag.

– Tänk in flera målgrupper, fler språk och andra kanaler, uppmanar Faduma Aden – då når du så många fler. Bli medveten om vilka som syns på bild, vems berättelse som kommer fram. Less talk and more action!

Normkreativ stadsplanering

Vad är en stad för alla? Vilka har tillträde till de offentliga rummen? Kvinnor och män har olika resandemönster – för vilka är infrastrukturen planerad? Arkitekterna Rebecca Rubin och Angelica Åkerman har arbetat med bland annat medborgardialog och menade att det finns en rädsla hos stadsplanerare att tänka ett varv extra när det gäller vilka vi bygger för och hur viktigt det är att arbeta inkluderande.

Jäj - en plattform för jämställdhet i länet

Konferensen avslutades med att Josefine Andersson från Länsstyrelsen och Mikaela Dinu Billström, Region Jönköpings län presenterade den nya webbplatsen Jäj – en plattform för jämställdhet i Jönköpings län, där företag och organisationer kan hämta inspiration, verktyg och forskningsrapporter. Regiondirektör Agneta Jansmyr avslutade konferensen med uppmaningen att säga Jäj! till ett jämställt Jönköpings län – det vinner alla på!

Konferensen arrangerades av Region Jönköpings län i samarbete med Länsstyrelsen i Jönköpings län och Jönköpings kommun.  Projektet Jämställd regional tillväxt är finansierat av Tillväxtverket.  

Kontakt:

Mikaela Dinu Billström, projektledare
076-100 03 81
mikaela.dinu.billstrom@rjl.se 

Jäj! 
 webbplats för jämställdhet i Jönköpings län(Extern länk)