Blivande undersköterskor studerade hälso- och sjukvården på Länssjukhuset Ryhov

En grupp undersköterskeelever står och lyssnar på en undersköterska på rehabmedicin.
Mariana Ekman, undersköterska på rehabiliteringsmedicinska kliniken, Länssjukhuset Ryhov, guidar runt 15 blivande undersköterskor för att ge dem en inblick i klinikens verksamhet, bland annat arbetsterapin och den stora hallen för sjukgymnastik. Foto: Mikael Bergström

Hur ser rollen som undersköterska ut inom sjukvårdens olika verksamheter? Det ville blivande undersköterskor på Vetlanda lärcentrum veta mer om, och fick därför göra en heldags studiebesök på Länssjukhuset Ryhov med inblick i många verksamheter.

Under dagen hade undersköterskeeleverna från Vetlanda lärcentrum ett digert program med presentation av Länssjukhuset Ryhov och information om bland annat akutkliniken, operations- och intensivvårdskliniken, dialysverksamheten, psykiatriska kliniken samt rehabiliteringsmedicinska kliniken.

– Väldigt trevligt och bra organiserat. Vi blev så väl mottagna och fick till exempel se hur brett undersköterskeyrket är, en mycket bredare kompetens än vad många tror, säger Eva Albinsson, en av deltagarna.

– Det var en jättelärorik dag där vi fick se mycket och det kändes som att undersköterskor blir väldigt seriöst bemötta. När vi besökte IVA kände jag att ”här skulle jag vilja jobba och vara en i gänget”, säger Therese Palm.

Vård- och omsorgsutbildningen vid Vetlanda lärcentrum brukar göra studiebesök på sjukhus för att eleverna ska få en inblick i hur undersköterskeyrket ser ut i olika verksamheter.

Signalen de fick i de olika verksamheterna var också att undersköterskor behövs i hälso- och sjukvården.

– Det är en ljus arbetsmarknad, inom såväl äldreomsorg, funktionshinderomsorg som hälso- och sjukvård. Som undersköterska kan man arbeta inom många sjukvårdsområden, som sjukhus, vårdcentraler eller hemsjukvård, säger vårdlärare Eva Stålhammar.

Läs mer:

Blivande undersköterskor studerade hälso- och sjukvården på Länssjukhuset Ryhov