Blödningar upptäcks genom ögonbottenscanning

Undersköterska Sofie Torstensson ser till att patientens ögon placeras exakt rätt när det är dags för ögonbottenscanning, ett moment som går snabbt och utan obehag för patienterna.
Undersköterska Sofie Torstensson ser till att patientens ögon placeras exakt rätt när det är dags för ögonbottenscanning, ett moment som går snabbt och utan obehag för patienterna. Foto: Mikael Bergström

Varje månad tar ögonmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö emot 40-50 patienter på nybesök för ögonbottenscanning. Det handlar om undersökning av eventuella kärlförändringar i ögat, till exempel blödningar, på människor som insjuknat i diabetes – och ibland huvudvärksutredningar av barn.

– När vi får en remiss, från en vårdcentral eller sjukhusmottagning, kallar vi patienten till ögonbottenscanning inom högst två månader. Här har vi inga patienter i kö, säger ögonsjuksköterska Eva Fredriksson.

Alla patienter som har diabetes ska remitteras för undersökning. Vid första besöket görs en syntest och ögonscanning samtidigt som patienten får information om hur sjukdomen kan påverka synen.

– Ofta märker inte patienten själv förändringar, om de inte drabbar gula fläcken och då påverkar det centrala seendet, säger undersköterska Sofie Torstensson.

Flera fördelar med scanning

Ögonscanningen går snabbt för patienterna. Tekniken infördes 2013 och ersatte då traditionell fotografering. Fördelarna blev flera. Patienterna behöver inte längre ta de pupillvidgande ögondropparna som gav dimmig syn. Istället kan de själva köra bil efteråt, och till exempel åka till jobbet.

Scanningen går även snabbare, med en enda bild. Mottagningen sparade momentet med ögondroppar, och kunde flytta över undersökningen från sjuksköterskor till undersköterskor. Dessutom blev ergonomin bättre.

– Vi är nu fem undersköterskor som gör scanningen och sedan skickar bilderna till tre personer, ögonsjuksköterskor eller optometrister, för granskning, säger Sofie Torstensson.

”Mer resurser till undersökningar”

– Detta har lett till mer resurser för andra undersökningar, samtidigt som kompetensen används på rätt sätt, säger Eva Fredriksson.

När ögonscanningen infördes fanns den i övrigt bara på universitetssjukhusen. Fortfarande är det inte en teknik som används brett.

– Det är väldigt roligt och stimulerande att vi som ett litet sjukhus kan följa med i utvecklingen och jämföra oss med de större sjukhusen, säger Eva Fredriksson.

Läs mer:
Blödningar upptäcks genom ögonbottenscanning