Christina och Therése uppmanar att ta det livsviktiga cellprovet

Christina Häggstam och Therése Kempe
Ta cellprov! Christina Häggstam i Tranås och Therése Kempe i Sommen sprider kunskap om livmoderhalscancer och samlar in pengar till forskningen. Detta sedan Christinas dotter Charolina, bästa kompis till Therése, dog i sjukdomen 2014 - 32 år gammal. Foto: Johan W Avby

– Ta cellprov! Uppmaningen kommer från Christina Häggstam i Tranås och Therése Kempe i Sommen. Charolina, dotter till Christina och bästis till Therése, dog i livmoderhalscancer, 32 år gammal. Nu kämpar de för att samla in pengar till forskningen och sprida kunskap om det livsviktiga cellprovet.

– Cellprov är världens bästa livförsäkring. Men jag tror att många unga kvinnor inte förstår att en cellförändring kan vara farlig och behöver följas upp. Unga, både killar och tjejer, tror ofta att det inte är någon fara så länge som det inte gör ont. Men cellförändringar gör inte ont. Och det är så jäkla enkelt att gå på cellprovskontroll när man blir kallad. Det går fort och känns inte, säger Therése Kempe.

För Christina Häggstam är det också viktigt att slå hål på missuppfattningen att livmoderhalscancer främst drabbar äldre kvinnor.

– Många unga tjejer har inte fattat att de kan drabbas. Detta är en cancerform som borde vara lätt att få bort, genom kontrollerna och de behandlingar som finns.

Charolina Häggstam var 30 år, bosatt i Skåne, nygift och gravid i fjärde månaden när hennes livmoderhalscancer upptäcktes på mödrahälsovården i Helsingborg 2012.

Efter en lång sjukdomstid avled Charolina i juli 2014. För familjen och bästa kompisen Therése ledde det till ett beslut att sprida kunskap om cellprov och livmoderhalscancer, och samla in pengar till forskningen.

Det gör Christina genom att bland annat blogga och ordna insamlingar, medan Therése bland annat arrangerar loppmarknader. Deltagandet i TV4-programmet ”Bytt är bytt” hösten 2017 gav också rejäl utdelning ekonomiskt.

– Allt det som hänt har varit fruktansvärt jobbigt. Men det känns meningsfullt att jobba med detta. Därför fortsätter vi, säger Christina och Therése.

Läs mer:

Christina och Therése uppmanar att ta det livsviktiga cellprovet

Region Jönköpings län inför HPV-analys vid gynekologisk cellprovtagning