Dans ger bra rehabilitering och social samvaro efter stroke

Flera personer sitter och gör mjuka dansrörelser till musik.
Danskonsulent Katarzyna Filipowicz, sittande i bakgrunden, leder Rehab-dans för en grupp deltagare som alla rehabiliteras efter stroke. Dans till musik, här i form av sittdans, har visat sig vara en effektiv träningsform. Vi lägger stort fokus på musiken, eftersom den styr oss och hjälper till att initiera rörelser. Det betyder också mycket att vi träffas och dansar i grupp. Det finns också en färsk forskningsstudie som visar hur stor betydelse kulturen har i sjukvården, säger hon. Foto: Johan W Avby

I dansstudion på Kulturhuset i Jönköping blandas blues och tango med popmusik. Det är dags för veckans Rehab-dans för personer som drabbats av stroke – som Region Jönköpings län driver sedan januari 2019. Dans, i form av sittdans och rörelser till musik, har visat sig vara en utmärkt rehabiliteringsform och dessutom social funktion i den långa processen att komma tillbaka till ett normalt liv igen efter stroke.

– Dansen är en väldigt bra träning. Musiken gör att man tar in rörelserna på ett bättre sätt. Dessutom får man skratta och ha roligt, vilket är viktigt, säger Kent Gustafsson från Jönköping, som drabbades av en stroke för elva år sedan, 48 år gammal.

Effekten av dansen är tydlig:

”Allt bättre balans”

– Min balans blir allt bättre. I början vågade jag inte släppa stolen för rörelserna i sidled, men nu går det bra. När vi gör vår övning 1-1-2 måste man tänka hela tiden och det är bra för hjärnan. Samtidigt ökar svårighetsgraden vecka för vecka, säger Anna Hejdeskog från Forserum.

– Det känns ju att vi har gjort något och att det gör nytta, för jag är trött i huvudet när jag åker hem från dansen, säger Annika Lindström från Gnosjö.

”Musiken styr oss”

Danskonsulent Katarzyna Filipowicz instämmer i musikens betydelse:

– Vi lägger stort fokus på musiken, eftersom den styr oss och hjälper till att initiera rörelser. Det betyder också mycket att vi träffas och dansar i grupp. Det finns också en färsk forskningsstudie som visar hur stor betydelse kulturen har i sjukvården, säger hon.

Efter ett ”prova på”-tillfälle på Länssjukhuset Ryhov i december 2018, startade Region Jönköpings läns sektion folkhälsa och sjukvård Rehab-dansen i januari 2019.

– Dans kan vara en utmärkt rehabiliteringsform för personer som har haft en stroke. Hjärnan är plastisk och multimodal träning och stimulans har en stor betydelse för återhämtning efter stroke. Dans innehåller många komponenter som rytm, musik, koordination, imitation, kreativitet och social interaktion, säger Katarzyna Filipowicz.

”Helt rätt i tiden”

Sjukgymnast Irene Tengberg Herrstedt konstaterar också att rehabdansen har stor betydelse:

– Denna träningsform ligger helt rätt i tiden. Rytm och musik stimulerar hjärnan och det är positivt och friskvårdande att träna utanför sjukvårdens lokaler. Jag var med vid ett tillfälle och det var påtagligt vilken positiv inverkan denna träningsform har för deltagarna, säger hon.

Under 2020 fortsätter Rehab-dansen i Jönköping, samtidigt som en dansgrupp i Nässjö för personer med Parkinsons sjukdom utvidgas att ta även ta emot personer som rehabiliteras efter stroke.

Läs mer, se fler bilder och filmklipp:

Dans ger bra rehabilitering och social samvaro efter stroke