Föreläsning 18 mars: Lär dig mer om tarmcancer

Vad är en normal tarmfunktion och när bör man söka vård för sina tarmsymtom? Vad är tarmcancer? Hur behandlar man denna sjukdom och vad kan man göra för att minska risken att drabbas? Måndag 18 mars, under tarmcancermånaden, ger tarmkirurgerna Lina Hellman och Niklas Zar mer kunskap om tarmcancer i en offentlig föreläsning.

Trots att tjock- och ändtarmscancer är en både vanlig och allvarlig sjukdom hör man sällan talas om den. Sjukdomen är efter bröst- och prostatacancer den cancerform som drabbar flest svenskar, cirka 6600 personer årligen.

Men det finns ingen motsvarighet till Rosa bandet eller Mustaschkampen för tarmcancer och kunskapen i samhället om denna cancerform är låg.  En del människor undviker att söka vård för tarmrelaterade besvär eftersom man är obekväm med att prata om sin tarm.

Liv kan räddas

Det är ingen överdrift att påstå att ett antal liv skulle räddas, och att onödigt lidande skulle kunna undvikas om vi pratade mer om tarmen.

I denna föreläsning kommer därför tarmkirurgerna Lina Hellman och Niklas Zar att lyfta på pinsamhetens förlamande täcke och lära oss mer om det organ vars funktion är avgörande för att vi ska må bra och hålla oss friska.

När ska man söka vård? 

Vad är egentligen en normal tarmfunktion och när bör man söka vård för sina tarmsymtom? Vad är tarmcancer? Hur behandlar man denna sjukdom och fram för allt, vad kan man göra för att minska risken att drabbas?

Tid: Måndag 18 mars 2019 klockan 16.00

Plats: Hjärtats Hus, annexet till Ryhovs herrgård, Hus M7, Jönköping

Välkomna på en ögonöppnande resa inåt tillsammans med kvällens föreläsare och tillika läkarkonstens rörmokare; tarmkirurgerna Lina Hellman och Niklas Zar.

Dagens föreläsare:

Lina Hellman är tarmkirurg i Jönköping och träffar dagligen människor med god- och elakartade sjukdomar i tarmen. Hon arbetar även med införandet av nationell tarmcancerscreening. På sin fritid är hon engagerad i frågor som rör mat och hälsa, och har bland annat drivit ekologiskt lantbruk och skrivit boken ”Köttbonden” (Natur & Kultur 2009).

Niklas Zar är tarmkirurg på Länssjukhuset Ryhov sedan snart 20 år tillbaka. Han är ordförande i Svensk förening för kolorektal kirurgi, sitter i vårdprogramgruppen för tarmcancer och det Svenska kvalitetsregistret för tjock-och ändtarmscancer. På sin fritid är han en inbiten och uthållig elitmotionär med ett försvarligt antal Vasalopp i ryggsäcken.