Företagsklimatet i Jönköpings län fortsätter att vara i topp

En man och en kvinna står i fabriksmiljö
Företagsklimatet i Jönköpings län är fortsatt bäst i landet när Svenskt Näringsliv publicerar sin årliga enkätundersökning där företagare sätter betyg på företagsklimatet i sin kommun. (Arkivbild från Garo i Gnosjö). Foto: Johan W Avby

Företagsklimatet i Jönköpings län är bäst i Sverige, visar den årliga enkätundersökningen från Svenskt Näringsliv. Ett resultat som upprepats varje år sedan undersökningen startade 2001.

I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning, som presenterades tisdag 21 maj 2019, sätter företagarna själva betyg på företagsklimatet i sin kommun, enligt en sexgradig skala.

Totalt får 42 kommuner i Sverige snittbetyget 4 (Bra) eller högre i sammanfattande omdöme. Det är dubbelt så många som 2016.

Fem av 13 kommuner i Jönköpings län når upp till 4,0 (Bra) eller över i det sammanfattande omdömet. Högst betyg på företagsklimatet får, likt tidigare år, Gnosjö med 4,6. Därefter följer Mullsjö (4,2) och Värnamo (4,1). Samtliga kommuner i länet når upp till 3,0 eller högre. Det innebär att snittet för Jönköpings län i år blir 3,9 i betyg. Årets rikssnitt är 3,4.

”Framgångsrikt arbete”

– Det är ett kvitto på att kommunerna i Jönköpings län överlag har arbetat mycket framgångsrikt med att förbättra och upprätthålla företagsklimatet. I Gnosjö arbetar man aktivt för att vara en medspelare till företagen i kommunen, genom att göra det så enkelt som möjligt att komma i kontakt med rätt person och att hela kommunen ska se sig självt som en serviceorganisation. Det är en viktig anledning till deras framgång, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Sävsjö ökat mest

I årets enkätundersökning är det Sävsjö kommun som ökar mest i det sammanfattande omdömet och i år får ett betyg på 3,8. Habo kommun sticker ut i årets enkätundersökning eftersom man i delfrågorna om upphandling och kompetensförsörjning förbättrar sig genom att gå från icke godtagbart till godtagbart.

– Vi har ett fokus på dessa frågor och arbetar med dem på flera sätt, säger Helena Gill, vd för Sävsjö Näringslivs AB. Företagsbesök är en del, samverkan med våra kommunala kollegor där exempelvis satsningen på Tillväxthuset är en del. Där sitter vi ihop tillsammans med utvecklingsavdelningen och myndighetsförvaltiningen. Att ständigt ha en dialog kring företagsservice är viktigt. Vi är såklart glada över resultatet tillsammans med alla inblandade. 

”Viktigt för tillväxt och attraktivitet”

– Det är mycket glädjande att Jönköpings län behåller sin topplacering i undersökningen av klimatet för företagen. Vårt och kommunernas arbete med att skapa ett bra klimat för vårt näringsliv är en viktig del i arbetet med en hållbar tillväxt och attraktivitet i Jönköpings län, säger Kristina Athlei, regional utvecklingsdirektör.

 Läs mer:

Svenskt Näringsliv: Jönköping – fortsatt bästa länet i Sverige(Extern länk)