Gymnasieelever blir EU-parlamentariker

Våren 2019 är det val till EU-parlamentet och informationskontoret Europa Direkt i Jönköpings län har många aktiviteter på gång. Fredag 15 mars arrangeras rollspelet Model EU, om arbetet i Europaparlamentet för gymnasieelever från Gislaved, Tranås och Halland.

Fredag 15 mars kommer elever från Holavedsgymnasiet i Tranås, Finnvedens gymnasium i Värnamo och två klasser från Halland till Rosensalen i Jönköping. Eleverna delas in i länder och partigrupper, och får sedan argumentera mot varandra. Argumenten har förberetts på hemmaplan.

Lär sig mer om hur EU fungerar

– Ämnet för årets Model EU är om EU:s bidrag till medlemsländerna ska kunna dras in för länder som inte tar emot flyktingar, något som är föreslaget i EU:s långtidsbudget, säger Sophia El Masry, verksamhetsledare på Europa Direkt i Jönköpings län. Det blir ett handgripligt sätt att lära sig mer om demokrati och hur EU fungerar. Model EU arrangeras i samarbete med Europa Direkt Halland.

Medverkar på Model EU gör också Erik Luth, som kandiderar för centerpartiet till Europaparlamentet. Erik Luth, som är uppvuxen i Hakarp strax utanför Jönköping, berättar om sitt intresse för politik och Europafrågor, och pratar EU-val med eleverna.

Medierna är välkomna till Model EU

Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Jönköping
Dag och tid: fredag 15 mars klockan 10-15:30.
Erik Luth medverkar cirka 10:15–10.45, elevernas anföranden och röstningen sker 13:30–15.00. Ingen föranmälan behövs.

Mer om EU under våren

Under våren genomför Europa Direkt Jönköpings län ”EU-tjafs” på fritidsgårdar i Jönköping, i samarbete med Jönköpings kommun. De populära Demokratisopporna fortsätter med SVT-korrespondenten Rolf Fredriksson som pratar EU-politik på Kristinagården i Jönköping den 10 maj.

Kontakt:
Sophia El Masry, verksamhetsledare 
sophia.el.masry@rjl.se, 072-222 93 56