Jönköpingsläkare får forskningsanslag från Psoriasisförbundet

Oliver Seifert, överläkare och universitetslektor i Region Jönköpings län, får 400 000 kronor i forskningsanslag när Psoriasisförbundet delar ut totalt 4,65 miljoner kronor till svenska forskare inom psoriasis.

– Jag blir jätteglad. Jag har fått forskningsanslag även tidigare från Psoriasisförbundet, men aldrig så här stort, säger Oliver Seifert.

Han är överläkare vid hudkliniken, Länssjukhuset Ryhov och universitetslektor för blivande studieort Jönköping i läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Sedan ett antal år forskar han om psoriasis, en kronisk sjukdom som drabbar huden eller leder.

Genetiken spelar roll för bakteriesammansättningen

– Alla har bakterier på huden, vilket är helt normalt. Men vilka bakterier man har är väldigt olika från person till person. Varför vet vi inte riktigt. Men genetiken kan vara en förklaring. De gener som spelar roll för att upprätthålla hudbarriären, alltså immunförsvaret, spelar en viktig roll för bakteriesammansättningen, förklarar han.

Ett område att undersöka är bland annat kopplingen mellan inflammationen i huden och sammansättningen av bakterier.

– Vi tittar på de genetiska förändringarna och bakterierna i huden, och jämför med hudfrisk kontrollgrupp.

Kan bakteriesammansättningen ändras?

Han jämför kunskapen om eksem. Genom att förändra bakteriesammansättningen i huden, genom att helt enkelt pensla på gynnsamma bakterier, blir eksemet bättre, har några studier visat.

– Om det kan bli en behandling i framtiden vore det fantastiskt. Nästa steg är att titta på om en förändring av bakterierna i huden kan göra att psoriasisbesvär blir mindre. Det vet vi ännu inte, säger Oliver Seifert.

Utdelningen av totalt 4,65 miljoner är det högsta beloppet som förbundet via sina forskningsstiftelser någonsin har delat ut till vetenskapliga projekt som ökar kunskapen om psoriasis och psoriasisartrit, de sjukas levnadsvillkor och bättre behandlingsmetoder.

16 forskare får anslag   

Rekordsumman delas ut till 16 forskare över hela Sverige, som får mellan 50 000 kr och 600 000 kr i anslag till sina projekt. Forskarna är verksamma vid universitet och sjukhus i Malmö, Solna, Linköping, Lund, Göteborg, Jönköping, Umeå och Uppsala.

Forskarnas projekt sträcker sig över flera spännande områden, som till exempel stigmatisering och kroppsbild hos patienter med psoriasis, effekten av klimatvård hos unga med psoriasis, medsjuklighet vid psoriasis, samt hur skillnaden i tillgång till biologiska läkemedel ser ut i landstingen.

”Glada stötta svenska forskare”

– Forskning ligger våra medlemmar varmt om hjärtat och vi är glada att kunna stötta svenska forskare i deras viktiga arbete. Det är tack vare forskningen som vi ser ständiga förbättringar i vård och omhändertagande av personer med psoriasis och psoriasisartrit, säger Tina Norgren, ordförande i Psoriasisförbundet och Psoriasisfonden i ett pressmeddelande.

Fotnot 1:
Stiftelserna Psoriasisfonden och Gösta A Karlssons 60-årsfond stödjer vetenskapliga projekt som vill öka kunskapen om psoriasis och psoriasisartrit, de sjukas levnadsvillkor och bättre behandlingsmetoder. Stiftelserna har bidragit med närmare 24 miljoner kronor till forskningen bara under de senaste 10 åren, vilket har lett till flera betydande genombrott.

Fotnot 2:
Cirka 5 000 invånare i Jönköpings län har den kroniska sjukdomen psoriasis.

Läs mer om psoriasis:
1177.se, psoriasis(Extern länk)