Jönköpingsläkare har arbetat tillsammans med fredspristagaren Denis Mukwege

Årets fredspristagare, kirurgen och gynekologen Denis Mukwege, har starka band till Sverige. Roland Boij, förlossningsöverläkare på Länssjukhuset Ryhov, har arbetat i Kongo i flera omgångar, bland annat i tre perioder hos doktor Mukwege vid Panzisjukhuset i östra Kongo.

– Fantastiskt, oerhört glädjande med fredspriset. Jag har svårt att se någon mer lämplig person, och dessutom med tanke på hans långa gärning, säger Roland Boij, som just nu befinner sig i Dar es Salaam, Tanzania, på uppdrag.

Denis Mukwege har sedan tidigare en lång rad utmärkelser från FN, stiftelser och regeringar.

”Fredspriset kan ge fokus på situationen”

– Han säger själv att han nästan är trött på detta och menar att det vore viktigare att något görs åt situationen för kvinnor i östra Kongo. Men fredspriset innebär att det på nytt kan bli fokus på situationen för kvinnorna, konstaterar Roland Boij.

Denis Mukwege arbetar ofta under mycket svåra förhållanden, utsatt för hot, mordförsök och blockering av sitt sjukhus, men fortsätter sitt arbete för att hjälpa och skapa uppmärksamhet i världen på situationen.

– Hans arbete betyder oerhört mycket. Han är en stor ledare på många sätt i östra Kongo. Han vill inte ägna sig åt politik, men hade varit en bra politisk ledare med sin höga integritet. Trots sin stora arbetsbelastning engagerar han sig mycket i varje patient och ägnar mycket av sin arbetstid till att operera patienter.

Arbetat tre perioder på sjukhuset

Roland Boij har arbetat tillsammans med Denis Mukwege i tre perioder:

– Jag träffade honom första gången 1995 när jag arbetade i Kongo med flyktingar som kom från Rwanda. Då var han nyfärdig gynekolog, utbildad i Frankrike. Efter det byggde han upp Panzisjukhuset i Bukavu tillsammans med Pingstmissionen, och då var jag där och arbetade med honom. Vi opererade bland annat fistlar.

Roland Boij återvände också 2005 och 2010, den senaste gången för att arbeta med kvalitetssäkring av behandlingen av kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

Vanligt med övergrepp

– Han har ägnat sitt liv åt kvinnors situation i östra Kongo. Många kvinnor utsätts för övergrepp, och nästan ingen straffas. Han arbetar på olika sätt mot detta. Dels genom att ta hand om kvinnorna, och genom att hjälpa dem socialt tillbaka till livet. Dessutom försöker han påverka regeringar och FN. En grund för den här verksamheten är att det finns mycket värdefulla mineraler i det här området. Gerillagrupper utvinner detta och exporterar mineraler, och vill skrämma bort lokalbefolkningen genom övergrepp i byarna. Detta har varit en plåga för landet i många år, förklarar Roland Boij.

Roland Boij har kontakt med Denis Mukwege då och då, och träffade honom för ett år sedan i Göteborg. Eventuellt kommer Roland  och hans hustru Carin, barnmorska, att återvända till Kongo fler gånger.

Ombedd leda utbildning

– Just nu arbetar vi med att starta ett missionssjukhus i södra Tanzania. Men Denis Mukwege har erbjudit mig att komma och ta hand om den akademiska delen i den utbildning som bedrivs på hans sjukhus. Så vi får se, säger Roland Boij.

Fotnot: Denis Mukwege delar Nobels fredspris 2018 med  Nadia Murad, en 25-årig yazidisk kurdisk människorättsaktivist från Irak.