Magnus Trofast Årets ledare inom offentlig verksamhet

En man står och håller diplom och glasstatyett
Nu kan Magnus Trofast, verksamhetschef för operations- och intensivvårdskliniken på Värnamo sjukhus, titulera sig Årets ledare i offentlig verksamhet. En ledare som får med sig de 150 medarbetarna mot det gemensamma målet, och dessutom kan allas namn! Foto: Elin Carlholt
En man står och håller diplom och glasstatyettEn man håller tal på en scen

Magnus Trofast, verksamhetschef för operations- och intensivvårdskliniken på Värnamo sjukhus, utsågs till Årets ledare när Framtidsgalan 2019 firades på Vasateatern i Stockholm torsdag 28 november 2019. I konkurrens med ytterligare sju nominerade från offentlig verksamhet tog han hem denna klasstitel!

– Verkligen roligt. Jag blev riktigt rörd när jag fick gå upp på scenen och ta emot en glasstatyett. I mitt tacktal sa jag att det är konstigt att man kan arbeta om dagarna med att rädda liv men inte ta emot ett pris utan att gråta, säger han.

Magnus Trofast började som narkosläkare på Värnamo sjukhus redan 1995 och är sedan åtta år verksamhetschef för operations- och intensivvårdskliniken.

”Kliniken viktig för mig”

– Kliniken är väldigt viktig för mig, nästan för viktig ibland, men jag vill att allt ska fungera. Att få en sådan här utmärkelse känns jättebra och ger verkligen inspiration och en kick till att fortsätta  ett tag till, säger han.

Det var några av klinikens medarbetare som nominerade honom.

– Att nomineringen kom inifrån känns verkligen som en bekräftelse, säger han.

500 nominerade från början

Från cirka 500 nominerade i totalt fem klasser, varav Årets ledare är en, har urvalsprocessen sedan fortsatt med djupintervjuer per telefon, inskickande av CV och andra dokument och två besök i Stockholm för intervjuer. Inför Framtidsgalan återstod åtta nominerade i varje klass som fanns på plats på galan.

Själv hade Magnus Trofast ingen aning om hur det skulle gå.

– Men min fru är en supporter. Hon sa att ”du förstår väl att du kommer att ta hem detta”, säger han med ett skratt.

Vad gör en bra ledare?

Vad är det då som gör Magnus Trofast till Årets ledare?

Att han förutsatt sig att kunna namnen på alla 150 medarbetare är en tydlig och konkret detalj.

– Jag jobbar mycket med att vara ledare, genom att få med mig medarbetarna mot det gemensamma mål som vi har och jag tycker att jag gör det ganska prestigelöst. Jag vill också att alla på kliniken ska kunna säga ifrån. Om det inträffar att någon tänker fel, ska vem som helst våga säga ifrån. Samtidigt inser jag att jag är extra bevakad som verksamhetschef. Om jag inför en ny regel är det viktigt att jag själv följer den.

Arbetar även kliniskt

Även om rollen som verksamhetschef för en stor klinik innebär ett stort arbete, arbetar han också kliniskt.

– Jag skulle tro cirka 30 procent. Att få vara narkosläkare är bland det roligaste som finns, säger han.

Samtidigt är han nu medveten om att titeln Årets ledare kan göra att många vill ha honom som föreläsare, en roll han i viss mån kan tänka sig.

Men först och främst återgår han nu till vardagen på sin klinik som finns på Sveriges bästa mellanstora sjukhus enligt tidningen Dagens Medicins ranking 2019. Där blir det säkert hyllningar och firande både av honom och av nya lokaler.

– Under hela min tid som verksamhetschef har jag i princip arbetat med vår ombyggnation. För några år sedan invigde vi vår nya operationsavdelning och 24 februari nästa år är det dags att inviga vår nya intensivvårdsavdelning, säger en glad Magnus Trofast.

Läs mer:

Pressmeddelande från Framtidsgalan:
Magnus Trofast, verksamhetschef på Värnamo sjukhus, prisas för sitt ledarskap på Framtidsgalan(pdf-dokument)

Fotnot: Framtidsverket skapades 2012 i syfte att stärka den offentliga sektorns arbetsgivarvarumärke för att attrahera och behålla medarbetare inför de stora utmaningar som finns. Varje år arrangeras Framtidsgalan, en inspirerande kompetensutvecklingsdag för offentlig sektor, där vinnare koras i kategorierna Årets förbättringsresa, Årets inspiratör, Årets karriär, Årets ledare och Årets team.