Marina får stöd i rehabiliteringen efter knäledsoperation

En kvinna sitter på en pall och böjer sitt nyopererade knä
Hemma i vardagsrummet, med fantastisk utsikt över Vättern och Visingsö, genomför Marina Andersson en av många övningar, att sittande böja det opererade knät fram och tillbaka. Foto: Mikael Bergström

Byte av knäled innebär en omfattande rehabilitering med mycket träning. Marina Andersson i Gränna fortsätter med det träningsprogram hon började med redan åtta veckor innan operationen – efter överenskommelse med sin ortopedläkare och med stort stöd av sjukgymnast.

– Ta i lite till, lite till! Sjukgymnast Boel Johansson på Gränna vårdcentral peppar ordentligt när Marina Andersson kämpar med att böja sitt nyopererade knä.

Och arbetet ger resultat. ”Vinkelhaken” visar på 95 grader, 10 grader mer än vid förra besöket!

– Det går framåt, men jag har svårt att acceptera att det tar sådan tid. Men varje grad i böjlighet är viktig, säger Marina Andersson.

Gammalt problem med knät

Hennes problem med vänster knä är gammalt. Efter en korsbandsskada i tonåren fick hon veta att det kan bli bekymmer med artros i framtiden.

I mars 2019 hände något.

– Jag upplevde det som att knät ”kraschade”, när jag gick ner för en trappa. Det var ben mot ben.

I maj 2019 träffade hon ortopedläkare och de beslutade tillsammans om operation i september. Tiden fram till dess beskriver hon närmast som en transportsträcka på grund av sin begränsade rörelseförmåga. Samtidigt innehöll den en överenskommelse med sjukvården, en viktig del i det patientkontrakt som ska skapas mellan vården och patienten.

– Minst åtta veckor innan operationen började jag träna, dels för att få in träningen som en naturlig del i vardagen i den kommande rehabiliteringen, dels för att gå ner i vikt inför operationen, förklarar hon.

Gör övningarna hemma

Hemma använder Marina olika möbler för sina övningar att stärka knät. På vårdcentralen finns sedan tillgång till en lång rad redskap.

Undan för undan kommer nu rörligheten i knät. Helst ska rörligheten vara tillbaka inom tre månader.

– Ska man kunna gå i trappor med benen växelvis, komma in i en bil eller cykla behövs en rörlighet på cirka 105-110 grader. Men hur stor rörligheten blir beror också på vad patienten hade för rörlighet innan operationen, säger Boel Johansson.

Eget ansvar för rehabiliteringen

 Marina Andersson upplever ett tydligt samarbete mellan sjukvården och henne.

– Jag känner att träningen gör skillnad, att lederna liksom ”smörjs”. Ortopedläkaren vill mig väl. Men jag har eget ansvar för min rehabilitering och kan jag då göra något åt min hälsa är det min skyldighet. Här är också min sjukgymnast ovärderlig. Det gäller att vara uthållig och inte ge upp och här är Boel mitt stora stöd, säger hon. Mitt mål är att kunna gå normalt igen och att kunna umgås med familjen i naturen. Kanske också ta grönt kort i golf, säger Marina Andersson.

Läs mer:
Marina får stöd i rehabiliteringen efter knäledsoperation