Multinationella Kingspan bygger fabrik i Jönköping

En gruppbild på sex personer
Ett väl genomfört samarbete ledde fram till satsningen i Jönköping, konstaterar Sten-Owe Kollén och Magnus Wallin, Kingspan, Sven Rydell, näringslivschef Jönköpings kommun, Henrik Gustafsson, ordförande Södra Munksjöns Utvecklings AB, Caisa Björndal, affärsutvecklare LogPoint South Sweden, samt Henk Bassie, Europa-VD för Kingspan. Foto: Mikael Bergström
En gruppbild på sex personerEn man visar upp isolermaterial

Det goda geografiska läget, kommunikationsmöjligheterna och den dynamiska regionen med arbetskraftskompetens avgjorde. Av flera tänkbara etableringsorter i Sverige och Finland valde multinationella företaget Kingspan Insulation Stigamo strax söder om Jönköping när företaget nu investerar i en ny fabrik för tillverkning av isoleringsmaterialet Kooltherm.

– Vi är väldigt glada över den här etableringen som är resultatet av en stor utmaning för oss i nationell och internationell jämförelse, säger Sven Rydell, näringslivschef i Jönköpings kommun, när han presenterade  avtalet i Jönköpings rådhus måndag 19 mars 2018.

Det innebär att Kingsplan Insulation köper ett stort markområde på 70 000 kvadratmeter av Södra Munksjöns Utvecklings AB vid Stigamo, söder om Jönköping, alldeles intill E4:an, en del av Logpoint South Sweden.

Fabrik för isolerskivor

Här ska företaget bygga en fabrik för tillverkning av väggisoleringsmaterialet Kooltherm som tack vare cellplastkonstruktion ger samma isolerförmåga vid halva tjockleken, något som underlättar vid bland annat husbyggande.

Det blir en fabrik på 20 000 kvadratmeter i en första etapp. I nästa etapp, omkring 2022-2023, ytterligare 25 000 kvadratmeter, och en verksamhet som totalt kommer att sysselsätta upp till cirka 90 anställda i en produktion som ska vara klimatneutral.

I dag tillverkas isolerskivorna Kooltherm i Storbritannien, Irland, Holland och Australien. Stigamo blir ytterligare en enhet, och dessutom koncernens andra i Skandinavien, då en fabrik för annan produktion finns sedan tidigare i Finland.

Starta andra halvan 2019

– Vi vill vara lokalt representerade på denna växande marknad och vi räknar med att fabriken ska vara igång andra halvan av 2019. Vi startar byggnationen så fort vi får bygglov, säger Europa-VD Henk Bassie samtidigt som han beskriver detta multinationella företag som grundades på Irland på 1960-talet och som nu finns i drygt 60 länder med 11 000 anställda och produktion av en mängd olika isolermaterial.

Beslutet om etablering av fabrik i Jönköping är resultatet av ett tätt samarbete mellan Kingspan, Jönköpings kommun, Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen och Business Sweden, representerat av regional utveckling, Region Jönköpings län.

”Utmärkt samarbete mellan olika aktörer”

– Den här etableringen är ett utmärkt exempel på att samarbete mellan olika aktörer har stor betydelse för trovärdigheten i ett lokalt erbjudande av en specifik site, säger Kristina Athlei, regional utvecklingsdirektör. Business Sweden har nationellt informerat om olika alternativ och vi som regional partner om varför vårt län har ett utmärkt läge och förutsättningar för industrietableringar. Utslagsgivande blir nog ändå när man kopplar det till ett utmärkt kommunalt samarbete i allt från politiken via kommunala aktörer, markplanering och de kommunala bolag som erbjuder service och tjänster till en kommande avancerad industriproduktion, säger hon.

Tommy Eriksson, projektledare för utländska direktinvesteringar på regional utveckling, Region Jönköpings län, har jobbat med etableringen en längre tid:

– En jättespännande satsning. Sedan Kingspan besökte Jönköping och Nässjö för omkring se månader sedan, var det tomterna vid Stigamo söder om Jönköping som blev aktuella, förklarar han.

Läget och dynamisk region avgjorde

Och det var flera faktorer som avgjorde:

–Med sitt goda geografiska läge, fantastisk logistik och välutvecklade infrastruktur i alla riktningar bedömde vi att Jönköping var det alternativ som passade oss absolut bäst. Jönköping är en modern, dynamisk region med en framgångsrik högskola, tillgång på arbetskraft och ett brett utbud av verksamheter i många olika branscher, säger Henk Bassie.

Det är den starkt växande marknaden i Norden och Baltikum som gjort att Kingspan under en tid letat efter en bra lokalisering för en ny fabrik och tillhörande kontorsdel.

– Det är jättekul att det blev Jönköping, och det visar på den fantastiska insats som Jönköpings kommun, länsstyrelsen, Region Jönköpings län och LogPoint South Sweden gjort, säger Klas Ericsson, investeringskonsult på Business Sweden.  Att ett internationellt företag sätter upp ny tillverkning i Sverige indikerar något väldigt starkt. Detta ger också många indirekta effekter och ett betydelsefullt tillskott till näringslivet i Jönköpings län.

Näringsministern involverad

Att satsningen har betydelse även nationellt markerar också närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

– Inför beslutet ringde jag själv upp koncernchefen Gene Murtagh för att understryka att svenskt tillverkningskunnande är i absolut världsklass och att Jönköpings län är en av våra främsta industriregioner. Tillsammans med en stark profil inom hållbar produktion, och ett bostadsbyggande som går på högvarv i Sverige, så tror jag att det var detta industriella kunnande och möjligheten att rekrytera bra medarbetare som fällde avgörandet för var investeringen skulle hamna, säger Mikael Damberg i ett uttalande.

Arbetar för nya etableringar

Malin Olsson, ordförande i Region Jönköpings läns nämnd för attraktivitet, näringsliv och arbetsmarknad konstaterar att detta är ett resultat av ett intensivt arbete för att Jönköpings län ska bli Sveriges fjärde största tillväxtregion.

– Vi arbetar intensivt för att få nya etableringar till regionen, bland annat genom att Jönköpings läns erbjudande blir en del av nationella erbjudanden, genom att utveckla konkurrenskraft och vara en fullvärdig partner till Business Sweden, förklarar hon.