Ögonsjuksköterskor ger injektioner mot våt förändring av gula fläcken

Svullnad i gula fläcken behandlas genom injicering av läkemedel i ögat. En kopp monterad på ögat gör att sprutan in i glaskroppen hamnar i rätt läge och djup. 
Foto: Johan W Avby
Svullnad i gula fläcken behandlas genom injicering av läkemedel i ögat. En kopp monterad på ögat gör att sprutan in i glaskroppen hamnar i rätt läge och djup. Foto: Johan W Avby Foto: Johan W Avby

Synnedsättning på grund av svullnad i ögats gula fläcken är en vanlig åldersförändring. Behandlingen sker genom regelbunden injicering av läkemedel i ögat, ett moment som läkarna på ögonmottagningen på Höglandssjukhuset nu utbildat sjuksköterskor att utföra för att använda kompetensen rätt.

– På två år har vi nästan fördubblat antalet injektioner.  Detta tillsammans med stor brist på ögonläkare har gjort att vi utbildat fyra ögonsjuksköterskor att ge dessa behandlingar. Vi är nog bland de mer effektiva i Sverige, vilket vi är stolta över. Vi tar emot cirka 60 patienter i veckan på två halvdagar. Det är en slimmad process där det måste gå fort och det handlar om RAK, rätt använd kompetens, säger Ulrika Jarl Albertsson, överläkare på ögonmottagningen.

Undersköterskor gör undersökningar

RAK-tänkandet har också gjort att undersköterskor fått ta över tryckmätningar av ögat, och de kameraundersökningar av gula fläcken som sjuksköterskor tidigare gjort.

– Vi har jobbat mycket med att undersköterskor ska vara en viktig del i processen med undersökningar, vilket de blivit jätteduktiga på, säger Ulrika Jarl Albertsson.

Behandlingen tar allt som allt cirka sex minuter, utan obehag för patienten. Efter bedövning med ögondroppar och tvättning sätts en hållare på ögat som styr en spruta rakt in i glaskroppen för att injicera läkemedel. Det får svullnaden och därmed synnedsättningen att bromsa upp – ofta med förbättrad syn som resultat.

Rätt intervall viktigt

Samtidigt är det viktigt att patienten kommer med rätta intervaller för att behandlingen ska ge effekt.

– Detta är en patientgrupp som vi träffar hur många gånger som helst. I början handlar det om åtta-nio injektioner per år, sedan går det förhoppningsvis att glesa ut intervallen. Men det är en kronisk sjukdom som kräver behandling under lång tid, ibland livet ut, säger Ulrika Jarl Albertsson.

ST-läkare Erik Vinge är en av de läkare som tidigare gett injektionsbehandlingen. Han har nu lärt upp fyra ögonsjuksköterskor.

– De har fått gå bredvid och lära sig. Det är inte jättesvårt tekniskt, men det är viktigt att alla momenten blir rätt och att man håller tempot uppe, säger Erik Vinge, som nu får mer tid för andra läkaruppgifter.

Ny arbetsuppgift för sköterskor

För ögonsjuksköterskorna innebär det en ny och avancerad arbetsuppgift.

– Det ger en kompetensutveckling och samtidigt en utmaning när man arbetat som ögonsjuksköterska i många år, säger ögonsjuksköterska Ewa Fredriksson.

Läs mer och se filmklipp:
Ögonsjuksköterskor ger injektioner mot våt förändring av gula fläcken