Pressinbjudan 30 oktober 2018: Hjärtats Hus öppnar i Eksjö

Hjärtats Hus, samlingspunkten för personer som har eller har haft cancersjukdom, närstående och vänner, har funnits i Jönköping sedan februari 2016. Nu är det dags att starta motsvarande verksamhet i Eksjö, med första träff 30 oktober.

– Vår verksamhet innebär ett stöd men också en viktig social samvaro för personer som har eller har haft cancersjukdom, närstående och vänner, säger Maggie Målevik, initiativtagare och projektledare.

Hjärtats Hus i Jönköping håller öppet varje måndag, med ett program som innehåller såväl föreläsningar som pyssel, fysiska aktiviteter och samtal. Besökarna vittnar om vilken stor betydelse som träffarna har både för den som har en cancersjukdom och för närstående.

”Kan ge stöd i sjukdomen”

– Självklart ges det tillfälle att prata om cancer och utbyta tankar med varandra, men huvudsyftet är att få en go stund tillsammans, en paus i vardagen, en stund för återhämtning.  Bland besökarna finns både de som är nyinsjuknade och de som har cancersjukdomen långt tillbaka i tiden. Den som behöver stöd i sin sjukdom, eller i rollen som närstående, får förstås möjlighet till enskilda samtal med våra volontärer som har en väldigt viktig roll, säger Maggie Målevik.

Med hjälp av två miljoner kronor från Arvsfonden pågår ett treårigt projekt att utveckla verksamheten och att få spridning till andra orter i Jönköpings län.  Detta för att så många invånare som möjligt ska erbjudas möjligheten att vara med.

Verksamhet öppnar i Eksjö

Ett steg tas nu när Hjärtats Hus öppnar i Eksjö.    

– Vi har nu byggt upp en grund för vår verksamhet i Jönköping och har ett 30-tal volontärer som är trygga i sin roll.  Några volontärer bor i Eksjötrakten och vill gärna jobba på hemmaplan. Detta i kombination med att vi hittat en lämplig lokal gör att vi nu kan starta träffar i Eksjö tisdagseftermiddagar jämna veckor. Innehållet i träffarna bestäms av besökarna, och det finns redanflera idéer som volontärerna har med sig, säger Maggie Målevik.

Samma utvecklingsarbete pågår i Värnamo.

– Där har vi också lokal på gång, men där behöver vi först hitta fler volontärer som kan vara med och  utveckla verksamheten, säger hon.

Media hälsas välkomna till första träffen på Hjärtats Hus i Eksjö!

Tid: tisdag 30 oktober 2018 klockan 15-18
Plats: Träffpunkt Elvings, Apoteksgränd 2,Eksjö (ingång från gården)

Kontakt:

Maggie Målevik
projektledare
070-3424672

Fotnot:
Hjärtats Hus är en av delarna i Region Jönköpings läns Hälsocafé, som ingår i det övergripande arbetet ”Tillsammans för bästa möjliga hälsa och jämlik vård”. I Jönköping sker träffarna i flygeln på Ryhovs herrgård varje måndag klockan 13-18. I Eksjö är det öppet på Träffpunkt Elvings, tisdagar jämna veckor 15-18.