Pressinbjudan: Demokratisoppa med EU-parlamentariker Cecilia Wikström

Porträttbild av en kvinna med långt hår och örhängen
Europaparlamentariker Cecilia Wikström, (L). Foto: Per Johansson, Procard AB

Våren 2019 är det val till EU-parlamentet. Europa står inför många utmaningar där asylpolitik, klimatinsatser, dataskydd och kampen mot terrorism är några av de frågor som huvudsakligen avgörs i EU. Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (L) berättar på fredagens Demokratisoppa om hur svenska röster kan påverka beslut i EU och hur vi i Sverige påverkas av EU:s beslut i vardagen.

Plats: Kristinagården, Östra Storgatan 43 Jönköping.

När: Fredag 30 november klockan 12-13, soppa serveras från 11.30. Föreläsningen är kostnadsfri.

Cecilia Wikström är Europaparlamentariker för Liberalerna sedan 2009. Hon är bland annat ordförande i utskottsordförandekonferensen, chefsförhandlare av den reviderade Dublinförordningen och sitter som ledamot i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.

Demokratisoppa är ett koncept där allmänheten över en sopplunch kan lyssna på och delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Demokratisopporna arrangeras i ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Europa Direkt, studieförbundet Sensus, Universitets- och högskolerådet, Svenska kyrkan Jönköping och Den globala skolan.

En arena för aktuella frågor

Temat för Demokratisopporna under 2018 är demokrati som verktyg i höstens svenska val och kommande EU-val. Årets olika talare problematiserar vilka konsekvenser som val i Sverige och Europa har för den enskilda individen, men också för möjligheten att internationellt nå FN:s fastslagna globala mål för en hållbar utveckling. Den första Demokratisoppan 2019 arrangeras 22 februari, och har Brexit som tema.

– Vi arrangerar demokratisoppa för att lyfta fram aktuella samhällsfrågor med en EU-dimension, säger Sophia El Masry, verksamhetsansvarig för Europa Direkt Jönköpings län. Vi vill skapa ett demokratiskt forum där invånarna kan ställa frågor och lära sig mer om aktuella ämnen. 

Kontakt:

Sophia El Masry
verksamhetsansvarig Europa Direkt Jönköpings län sophia.el.masry@rjl.se
+46 72-222 93 56