Pressmeddelande: Sara-Lovise Ewertson får Paul Petersons konststipendium 2019

Sara-Lovise Ewertson, konststuderande från Jönköpings län, får ta emot 2019 års stipendium på 50 000 kronor från Paul Petersons stiftelse, en stiftelse som Region Jönköpings län förvaltar. Den 25 februari, på Paul Petersons födelsedag, delas stipendiet ut.

Syftet med Paul Petersons stiftelse är att lämna stöd till förtjänta elever på konstskolor inom området bildkonst, för utveckling av konstnärliga projekt och idéer under studietiden.

– Det är jättekul. Jag blev lycklig över beskedet. Stipendiet betyder extremt mycket för mig. Dels att jag får uppmärksamhet hemifrån genom ett stipendium, dels att det hjälper mig ekonomiskt att göra klart mitt examensarbete, säger Sara-Lovise Ewertson. Detta känns stort och ger en pepp inför framtiden. Jättekul att man vill satsa på konst och kultur, som är en kärna i samhället.

Om stipendiaten

Sara-Lovise Ewertson går sitt sista år på Masterutbildningen på Konstfack och sökte stipendiet för ett projekt kopplat till sitt examensarbete. Sara-Lovisa växte upp i Bodafors där hon också gick i grundskolan. Paå Brinellgymnasiet i Nässjö gick hon estetiska bildprogrammet. Från  2011 till 2014 gjorde hon sin kandidat i mode på Textilhögskolan i Borås.

Juryns motivering:

Ett bubblande lustfyllt möte mellan konst och mode som präglas av kroppens medverkan i verken och arkitektoniska interventioner i en mix av utopisk framtids-science-fiction och 1900-tals avantgarde där Picassos samarbete med ryska baletten möter 60-tals möbler och ”Disney-Chanel” .
Genomtänkt och väl utförda förslag från idé till verklighet. Det är modigt, drivande och med internationell potential. Sara-Lovise Ewertsons befriande analys av förhålllanden mellan kropp, rum, plagg, form, färg och motiv genom olika former av interaktivitet och teatralitet är väl värt att stödja och uppmuntra.

Medier är inbjudna till stipendieutdelningen
Tid: Måndag 25 februari 2019 klockan 11.00
Plats: Nässjö konsthall

7 sökande

Det var totalt 7 konststuderande med anknytning till Jönköpings län som sökte stipendiet.

Medier är inbjudna till stipendieutdelningen

Tid: Måndag 25 februari 2019 klockan 11.00

Plats: Nässjö konsthall

Referensgrupp

En referensgrupp bestående av regionala och nationella företrädare för bildkonstområdet har tillsammans med stiftelsen valt ut stipendiaten.

Läs mer: 

Mer information om Paul Petersons stipendium för konstnärlig utbildning