Psykiatrivecka på Höglandet: ”Att leva livet”

En stor grupp människor viftar med händerna med sockor på händerna
”Att leva livet” är temat för årets psykiatrivecka, med ett stort och brett program för alla som vill få mer kunskap om psykisk ohälsa. Foto: Johan W Avby

Måndag 12 november startar årets psykiatrivecka på Höglandet – för tolfte gången! På temat ”Att leva livet” bjuder drygt 20 föreläsare från både professionen och personer med egenerfarenhet och närståendeperspektiv på ett brett spektra av kunskap om psykisk ohälsa.

– Veckan fyller en stor funktion på flera sätt. Både för att avdramatiska psykisk ohälsa och för att ge både patienter och närstående verktyg i sin vardag. Det är många som kommer i kontakt med psykisk ohälsa på olika sätt, säger Annica Lindström, verksamhetsutvecklare på psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset.

Brett och veckolångt program

Planeringen och genomförandet av veckan sker i samverkan med alla kommuner på Höglandet,  patient- och brukarorganisationer, IFS - Intresseföreningen för schizofreni och andra psykoser, studieförbundet Sensus, samt Höglandets Samordningsförbund.

– Vi har programpunkter fördelade på flera orter. Alla som deltar vid psykiatriveckans föreläsningar  får möjlighet att påverka nästa års psykiatrivecka innehåll genom att fylla i en utvärdering.  I januari varje år träffas vi och går igenom de utvärderingar som lämnas in. Utifrån de önskemål vi får in arbetar vi med att skapa programmet för den nya veckan, säger Annica Lindström.

Som tidigare år innehåller veckan en blandning av klinikens egna föreläsare och externa personer.

Externa föreläsare

Ett exempel är föreläsaren och skådespelaren Anette Lindbäck som har en föreställning med rubriken ”Är du nykter?”.

– Föreställningen är baserad på Anettes egna erfarenheter. Vi får följa ett barn som växer upp i en familj med alkoholism, blandmissbruk och psykisk sjukdom, berättar Annika Lindström.

Ett annat exempel är Lina Liman, författare och föreläsare. Under rubriken ”Konsten att fejka arabiska”, som också är titeln på hennes bok, föreläser hon om många år av bland annat ångest och ätstörningar.

– Det handlar om hennes sju år inom psykiatrin, inläggning för tvångsvård och möte med nästan hundra läkare.

Hantering av problemskapande beteende

Ytterligare ett exempel är en föreläsning om lågaffektivt bemötande, en metod för hantering av problemskapande beteende.

– Det var väldigt stort intresse när vi hade detta ämnet förra året. Nu upprepar vi det med en annan föreläsare, och det är redan många bokningar.

Alla föreläsningar under psykiatriveckan är kostnadsfria men kräver föranmälan eftersom antalet platser är begränsat.

”Vi vill skapa förståelse”

– Förra året hade vi deltagarrekord, runt 2 500 besökare. Föreläsningarna brukar bli ganska fullbokade, och hittills i år är redan flera föreläsningar fulla, säger Annica Lindström.

Hon tror att besökarna även i år kommer att uppskatta den stora bredden i ämnen.

– Vi har ett viktigt budskap att skapa förståelse och sprida kunskap om psykiska ohälsa. Sammansättningen av föreläsare med egen upplevelse och professionella skapar ett utbud för alla. Många besökare kommer för att skaffa sig verktyg, för egen, närståendes eller för sin yrkeprofessions skull. Det samarbete som vi har med kommunerna och brukarorganisationerna är väldigt bra. Det finns en stor vilja att sprida kunskap, säger Annica Lindström.

Läs mer:

Höglandets psykiatrivecka