Rydaholmsborna ger sin vårdcentral toppbetyg

Gruppbild på medarbetarna Rydaholms vårdcentral
Första plats ska förstås firas med tårta! Så resonerade verksamhetschef Anneli Sonéus och hennes medarbetare på Rydaholms vårdcentral och bjöd in invånarna till tårtkalas. Foto: Mikael Bergström

Bra bemötande, tillgänglighet och kontinuitet. Invånarna i Rydaholm, söder om Värnamo, ger toppbetyg till sin vårdcentral i Nationell Patientenkät – med bästa vårdcentral i Jönköpings län som imponerande resultat - för tredje året i rad. Detta firade medarbetare och invånare med tårtkalas.

Siv Swärdh, Maj-Britt Lundgren, Karolina Lund och Jane Gikandi Rask sitter i vårdcentralens väntrum och njuter av kaffe och prinsesstårta. Med sin långa erfarenhet av kontakter med Rydaholms vårdcentral är de inte ett dugg förvånade över det goda resultatet.

– Alla är så trevliga här och man kan komma hit direkt och får komma in fort. Dessutom är det samma läkare varje gång, och när man blir äldre är det skönt att slippa åka iväg i bil. Det finns nästan allting här så vi hoppas vi får behålla vårdcentralen, säger Maj-Britt Lundgren och Karolina Lund, två av invånarna som kom till vårdcentralens Öppet hus med kaffe och tårta.

”De har empati och respekt”

Jane Gikandi Rask, arbetar med integration av nyanlända, och tycker att bemötandet på vårdcentralen är fantastiskt:

– De har sådan empati och möter alla med respekt och kunskap. För den som inte är så bra på språket är det svårt att ringa, då kan de istället gå hit och ta en kölapp.

Merparten av de cirka 1 600 invånarna har valt att tillhöra Rydaholms vårdcentral, förutom en mindre del som pendlar till arbete på annat håll. För de drygt tio medarbetarna på Rydaholms vårdcentral är det förstås väldigt glädjande med det goda betyget från patienterna.

– Jätteroligt, men det är inget som vi tar för givet. Bemötande, tillgänglighet och kontinuitet måste vi arbeta med hela tiden, säger Annelie Sonéus och Eva Johansson, verksamhetschef respektive enhetschef.

Stabil läkarbemanning

En förklaring till den goda kontinuiteten är också en stabil läkarbemanning sedan många år. Förutom de två distriktsläkarna finns det alltid en ST- eller AT-läkare på vårdcentralen.

– Vi har inte haft någon hyrläkare sedan 1999, men det året hade vi 32 stycken… säger Eva Johansson, som arbetat på vårdcentralen sedan 1994.

Att många av medarbetarna har funnits där i många år har förstås stor betydelse för personkännedomen:

– Vi har en himla god anda här, med fantastisk och kompetent personal. Det gör det lättare att ta tillfälliga motgångar och att kavla upp ärmarna och lösa verksamheten även vid ledighet eller sjukdom i personalgruppen, säger Annelie Sonéus.

Läs mer och se filmklipp:
Rydaholmsborna ger sin vårdcentral toppbetyg