Spännande teatervår på Spira

Kvinna tittar in i kamera och håller hund i famnen.
Kim Theodoridou gör titelrollen i klassikern Fröken Julie i vår på Kulturhuset Spira.

Varje säsong presenterar Smålands Musik & Teater i Kulturhuset Spira ett brett utbud av scenkonst i form av musikaler, konserter, teater och dansföreställningar - för alla åldrar. Under våren väntar såväl Strindbergs mest älskade pjäs som dansk ångest bearbetad från filmduken.

Dansmusikalen On the Town kan ses i några föreställningar till, fram till nyårsafton, men redan på Trettondagen drar vårsäsongen igång med operan Barberaren i Sevilla. Och Spiras verksamhet fortsätter att sjuda av liv. Den 2 februari har huset premiär för sin klassiker säsongen 18/19: Fröken Julie i regi av Rebecka Cardoso(Extern länk), som återvänder sedan hon gjorde en bejublad Hamlet här, 2016. Senare i vår väntar den spännande iscensättningen av Melancholia(Extern länk), en bearbetning av Lars von Triers komplexa film, som kommer att engagera publiken i en treaktare som tar plats på flera platser i Spira – liksom i Gummifabriken i Värnamo. Här används två regissörer: Jesper Mases Berglund för ensemble och amatörer och Gabriel Widing för publiken.

Lennart Hellsing hyllas i ett scenprogram tillsammans med Jönköpings Sinfonietta. Hanna Schön, som liksom Kalle Malmberg i höst fick ta emot Teaterförbundets stipendium för sitt skådespelarvärv, besöker klassrummen med en nyskriven högaktuell monolog(Extern länk) om hemmasittare och psykisk ohälsa bland unga; ElvaTolv – ingen lek.

Nytt tema: Klimatet

I kikaren ännu längre fram ser vi hur miljöfrågan växer in på våra scener. Där har vårt engagemang äntligen vaknat, menar Staffan Aspegren, konstnärlig chef teater. Till att börja med i samtalsforumet Speglingar redan i mars, som kommer att ha klimatfokus. Men här finns även idéer på nyskriven scenkonst för Spiras salonger.

Förarbetet inför en helaftonsföreställning, som nu går under namnet Kärlek i Småland, har också påbörjats. Detta i form av en insamling av berättelser(Extern länk) i hela länet. Dessa kommer sedan att bearbetas av dramatikern Martin Lindberg och spelas upp våren 2020.

Vilka trender i teaterbranschen tycker du annars är mest intressanta just nu?

– Musikalen har slutat trenda och blivit ett stående inslag som genre på landets alla teatrar. Jag ser en trend mot det enkla och publikindragande mötet mellan skådespelaren och publiken, avslutar Staffan Aspegren.

 

Text: Nina Marjavaara