Reportage: Stora Segerstad – naturbruk på frammarsch

En lärare klipper klövarna på ett får som hon håller fast mellan knäna. Fåret tittar in i kameran. Två studenter tittar på.
– Vi pillar bort lite av toppen här så kommer vi in inunder på klövarna, förklarar Helen Bolmgren, lärare, för eleverna Anton Wrethstig och Viktor Lönnegård. Foto: Johan W Avby
En lärare klipper klövarna på ett får som hon håller fast mellan knäna. Fåret tittar in i kameran. Två studenter tittar på. Två killar kollar grisar tillsammans med en lärare. En tjtj med stor hjälm kör en fyrhjuling över en stor grusplan.Ett svart får och hennes tre nyfödda lamm.Två killar sitter i halmen och klappar ett svart lamm. Två killar står i mitten av en skock får som springer runt benen på dem. Svartrosa griskultingar kikar fram på rad.

Maria Lust har varit lärare i 25 år. Ändå hade hon aldrig tidigare varit med om en så känslomässig skolavslutning som i våras på Stora Segerstads naturbruksgymnasium.

Längst fram i aulan satt en rad gängliga killar med keps och grät. Efter tre år på internatet hade de delat både studiemiljö och privatliv. Nu skulle de skiljas.

– Det var stort att se. Den här är en annorlunda skola. Det blir en livsstil som vi i personalen också dras in i, säger Maria Lust, som är rektor på skolan sedan ett år tillbaka.  

Stora Segerstad ligger utanför samhället Reftele i Gislaveds kommun. När skogen övergår i kuperad åkermark tornar anläggningen upp sig med byggnader från olika tidsåldrar. Här har det varit lantbruk- och hushållsskola i snart 100 år. Landstinget har ägt anläggningen sedan 1946 och den drivs idag av Region Jönköpings län.

Nytt svinhus

Stora Segerstad har utvecklats till ett modernt naturbruksgymnasium med flera utbildningsinriktningar, som skog, maskin och hund. Här finns också gymnasiesärskola med inriktning skog, mark och djur. I september 2018 tog regionstyrelsen beslut om att utveckla anläggningen genom ett nytt svinhus för 32,4 miljoner kronor.

- Det betyder jättemycket för oss, säger Maria Lust. Det visar att det finns en framtidstro på det vi gör från politiskt håll.

- Vi har en jättefin besättning grisar här, säger Ulrik Svensson, verksamhetschef.

Han tror också att det nya svinhuset kommer att fortsätta göra skolan attraktiv. Han visar oss in i det befintliga svinhuset där smågrisar i olika storlekar bökar runt. Några ligger och äter på rad på sin mamma.

När det serveras fläsk i skolbespisningen är det så gott som alltid de egna djuren. Skolan är också självförsörjande på ägg.

Stort intresse

Det är just nu ett stort intresse för utbildningarna och skolan har idag ungefär 200 elever. De flesta bor på internatet och för många blir det första gången de bor hemifrån.

Eftersom eleverna är här hela dygnet så får vi se hela eleven. Det innebär ett stort ansvar. Ibland är det svårt men det är också mycket glädje. Vi lär verkligen känna dem, säger Maria Lust.

Helen Bolmgren är lärare på skolan sedan 1987. Hon har mycket undervisning om djur. Under natten har  tre nya små svarta lamm fötts på Lilla Segerstad, där undervisningen av det ekologiska lantbruket sker. Här bor en skock får som livat springer runt i förhoppning att vi har något att mata dem med.

- Egentligen brukar lamm födas på våren men här har vi sett till att de föds även på hösten för undervisningens skull, berättar hon.

Eleverna får lära sig att väga, flaskmata och klippa lammen.

Viktig för bygden

Totalt finns ungefär 70 medarbetare på skolan. Hälften är lärare och hälften jobbar i till exempel kök, och med stallarna och jordbruket. Fritidspersonal finns på skolan till midnatt. Det var fritidspersonalen som skaffade det så kallade kepshotellet, ett skåp för kepsarna, som ska av innan eleverna går in i matsalen. Dagen efter hörde personalen på trafikradion om ett skåp i rondellen i Reftele.

- Haha, det var en kul grej bara, säger Anton Wrethstig och Viktor Lönnegård, två av sistaårseleverna på naturbruksprogrammet maskin.

Personalen skrattar också åt upptåget. Några av eleverna hade transporterat det gamla skåpet till rondellen på natten. Hela dagen efter rapporterade Sveriges Radio P4 Jönköping om skåpet och hur det hamnade i rondellen.

Rektor Maria Lust har haft ett år på sig att ställa om sig  från matte och fysiklärare till naturbruksrektor. Trots att hon tidigare inte jobbat med lant- och skogsbruk så känner hon mycket för skolan och bygden.

- Det här är min hembygd. Skolan präglar samhället och oss som bor här. Det är en stark lantbruksbygd.

Hon trivs också med att skolan inte är så stor.

- VI hjälps åt mycket. Det kanske blir jag som får fixa chaufför till en buss eller se till att något blir lagat.

Jobb väntar

Både Anton Wrethstig och Viktor Lönnegård tycker att blandningen av teori och praktik är bland det bästa på skolan. Båda har jobb som väntar på dem när de tagit studenten. Efterfrågan på lantbrukspersonal är hög och enligt skolans verksamhetschef Ulrik Svensson har 95 procent sysselsättning direkt efter studenten.

I juni kommer Anton och Viktor att ta studenten. Kanske kommer de då sitta längst fram med en tår i ögat.