Träning för personer som har eller har haft cancer startar i Värnamo

Träning i en gympasal
Fysisk träning motverkar den starka trötthet och kraftlöshet som många drabbas av under cancerbehandling. I januari 2020 startar träning på Friskis&Svettis i Värnamo för personer som är eller har varit i behandling för cancersjukdom. Arkivbild från träningen i Jönköping. Foto: Mikael Bergström
Träning i en gympasalEn man och en kvinna tränar tillsammans

Fysisk träning motverkar den starka trötthet och kraftlöshet som många drabbas av under cancerbehandling. Sedan januari 2019 träffas deltagare varje vecka i Jönköping och tränar. I januari 2020 startar träning även i Värnamo.

En gång i veckan har 30-40 talet deltagare träffats på Friskis & Svettis i Jönköping för ett svettigt cirkelträningspass och fika. Gemensamt för deltagarna är att de är i en pågående eller avslutad behandling för cancersjukdom.

Nu startar samma möjlighet i Värnamo, där Region Jönköpings län tillsammans med Friskis & Svettis erbjuder träning en gång i veckan (torsdagar kl. 14:30) under våren 2020.

”Träning motverkar utmattning”

– Forskningen visar att träning har bra effekt även när man får cytostatikabehandling, och det motverkar den totala utmattning, fatique, som man kan drabbas av. Det enda som hjälper då är fysisk aktivitet, och flera deltagare här berättar om att de känner skillnad. De klarar helt enkelt behandlingen bättre, blir piggare och med färre biverkningar, säger Eva Ulff, verksamhetsutvecklare på onkologkliniken, Länssjukhuset Ryhov.

”Pulshöjande aktivitet istället för vila”

Lena Hedin, folkhälsoutvecklare på Region Jönköpings län, konstaterar att framgångsfaktorerna för den här satsningen är samverkan med en extern aktör, att deltagarna träffar andra i liknande situation och att aktiviteten sker i ett hälsofrämjande sammanhang:

– Sjukvården bör generellt rekommendera fysisk, pulshöjande aktivitet istället för vila under en behandling mot cancer. Som cancerpatient handlar det om att träna för att må bättre, inte för att bli elitmotionär, säger hon.

Informationsmöte 9 januari 2020

Potentiella deltagare och personal bjuds in till ett informationsmöte inför träningsstart i Värnamo. Då blir det mer information om träningen och träff med den personlige tränaren Isabell Arpzell. Träningen under våren genomförs som cirkelträning i en sluten grupp där var och en deltar utifrån sin egen förmåga.

Tid: Torsdag 9 januari 2020 klockan 14.30

Plats: Friskis & Svettis, Järnvägsgatan 3, Värnamo

Kontakt:

Isabell Arpzell, personlig tränare isabell@jonkoping.friskissvettis.se

Lena Hedin, folkhälsoutvecklare, Region Jönköpings län, lena.hedin@rjl.se

Reportage om träningen i Jönköping:

Fysisk träning ger mer kraft för cancerbehandlingen