BB-vården fortsätter hemma

Pappa, mamma och tre barn samlade i vardagsrumssoffan
Skönt att vara hemma. Jenny och David Ivansson i Habo fick sitt tredje barn, Stina, i mitten av mars 2018. Ungefär 16 timmar efter förlossningen valde de att åka hem och fortsatte med BB Hemma, med telefonkontakt och två återbesök till BB-mottagningen under den första veckan. Den stora fördelen var att familjen, med storasyskonen Levi, 3 år och Svea 5 ½ år, kunde vara tillsammans hela tiden. Foto: Mikael Bergström
Pappa, mamma och tre barn samlade i vardagsrumssoffanFamiljen Ivansson samlad på golvet med nyfödda Stina.Barnmorskorna Maria och Magdalena tillsammans

I mitten av mars 2018 fick de sitt tredje barn. Jenny och David Ivansson i Habo utanför Jönköping valde att åka hem med lilla Stina omkring 16 timmar efter förlossningen. De valde BB Hemma, en modell där BB-vården fortsätter hemma, med telefonuppföljning och återbesök till sjukhuset två gånger under första veckan.

– Det kändes naturligt för mig att åka hem, för vi ville börja det nya vardagslivet hemma så fort som möjligt. Men då är det viktigt att man känner sig trygg, säger Jenny Ivansson.

Hon sitter i vardagsrumssoffan med nyfödda Stina i famnen, omgiven av storasyskonen Levi, 3 år, Svea 5 ½ år och maken David.

Stina föddes mitt i natten och efter läkarundersökning nästa förmiddag och lunch var det naturligt att följa med övriga familjen hem igen när pappa David kom tillbaka, denna gång med Svea och Levi.

”Vi åkte hem tillsammans”

– Det kändes som om det var en möjlighet och förmån för oss att kunna åka hem tillsammans. Alla tre förlossningarna har gått bra, och vi upplever att förlossningen hade tid för oss.  Så vården fanns där när vi behövde den, säger David.

Under den första veckan ingår en telefonkontakt och två återbesök till BB-mottagningen.

– Men det är en arbetsinsats att åka iväg på återbesöken till sjukhuset. Det skulle underlätta om syskon fick följa med så att man slipper ordna barnvakt, tycker Jenny och David.

”Lugnet la sig när vi kom hem”

Henriette och Johan Vinberg i Huskvarna valde också BB Hemma när deras första barn, Julia, föddes i mars 2018.

– Vi har bara positiva intryck. Vi visste inte om BB Hemma, men jag hade sagt till barnmorskan i förväg att jag gärna ville åka hem så fort som möjligt. Jag tycker inte om att sova borta och vi är lugna som personer och Julia var väldigt lugn. Hon föddes strax efter sju på morgonen. Vi fick behålla förlossningsrummet tills vi åkte hem vid fyra på eftermiddagen, berättar Henriette.

Med lite perspektiv är den tidiga hemresan inget som hon ångrar – tvärtom.

– När vi kom hem la sig lugnet över oss. Jag hade varit mer orolig över att stanna kvar på sjukhuset, eftersom Johan kanske inte fått plats att sova över. Det fanns hela tiden möjlighet att ringa till dem också.

Telefonuppföljningen och de två återbesöken fungerade också som tänkt.

– Det var bara positivt att behöva ge sig ut. Det stärkte självförtroendet att ta med sig Julia och åka iväg, säger Henriette.

Hösten 2017 startade BB-mottagningen på Länssjukhuset Ryhov BB Hemma.

– Vi märkte att många ville gå hem tidigare, men vi kunde inte erbjuda det på grund av våra rutiner och barnronder. Så vi startade ett förbättringsarbete för att göra det möjligt, berättar barnmorskorna Magdalena Hult och Maria Magnusson på BB-mottagningen.

Gå hem från förlossningen

Nu har föräldrarna möjlighet att gå hem efter 6-24 timmar, direkt från förlossningen efter läkarkontroll, med fortsatt vård hemma under den första veckan, då BB har ansvaret.

– Dagen ringer vi upp för att kolla hur allt går. Dag två är det dags för det första återbesöket till BB-mottagningen för att se hur det fungerar. Då bestämmer man också tid för det andra återbesöket, som kan vänta några dagar om allt går bra och familjen känner sig trygg, säger Maria Magnusson.

Behovet styr återbesöket

Det är behovet som styr att det första återbesöket är lagt dag två:

– Allt är väldigt intensivt, och de behöver ofta vår hjälp kring amning och annat. De blir också delaktiga i att planera in det andra återbesöket utifrån den trygghet de känner, säger Magdalena Hult.

För de nyblivna föräldrarna finns det förstås också möjligt att ringa till BB-mottagningen under den första veckan.

–Absolut, det gör de efter behov, säger Maria Magnusson.

Ett tungt skäl för att välja BB Hemma är önskan att få vara tillsammans hela tiden, mamman, partnern och barnet.

”Trygg hemmiljö gagnar”

– Att vara i en trygg hemmiljö gagnar både anknytningen och amningen. Hos oss kan vi inte alltid erbjuda partnern övernattning. Det kan vara trångt här. Här kan vi erbjuda ett alternativ som ger lika mycket vårdinsats med lika bra kvalitet. Är allt bra finns ingen anledning att vårda på sjukhus. Detta ger också möjlighet att erbjuda fler platser till de som har större vårdbehov, säger de.

En förutsättning för att BB Hemma ska bli aktuellt är att mamman är fullt frisk, graviditeten varit normal och att barnet är friskt.

– Dessa kriterier har vi för att det ska kännas säkert och tryggt både för familjen och oss, säger Magdalena Hult.

Under våren 2018 har drygt 20 procent av föräldrarna valt att gå hem enligt BB Hemma, lite fler flergångs- än förstagångsföräldrar.

Får information i förväg

Föräldrarna har god tid på sig att fundera på hur de vill göra, eftersom de får informationen om möjligheten till BB Hemma av sin barnmorska under graviditeten och kan läsa mer på 1177.se.

Magdalena Hult och Maria Magnusson konstaterar att möjligheten för hela familjen att vara tillsammans och komma hem så snart som möjligt, är ett önskemål från allt fler idag.

– När jag började för 20 år sedan var ”hur länge får jag stanna?”, en vanlig fråga. I dag undrar de istället ”när får jag åka hem?”, säger Maria Magnusson.

MIKAEL BERGSTRÖM

Läs mer:

1177 De första dygnen efter förlossningen(Extern länk)

1177 Att föda barn i Jönköping(Extern länk)

 

Fotnot:
På förlossningen, Länssjukhuset Ryhov, föds drygt 2 000 barn per år. I genomsnitt stannar kvinnan och barnet kvar 1,7 dygn på BB efter förlossningen. Övriga sjukhus i länet erbjuder ”tidig hemgång”, som är andra modeller för att åka hem tidigt från BB.