Blivande operationssköterskor undersökte hanteringen av sterila instrument i uppdukningsrum

Två operationssköterskor med munskydd visar upp bakterieplattor
Susanne Tegeskog och Johan Klovhall satsade på utbildningsanställning till operationssköterska, ett yrke de stortrivs i. Under utbildningen valde de att undersöka om uppdukade och övertäckta instrument kontamineras av bakterier. Foto: Helena Dovier
Två operationssköterskor med munskydd visar upp bakterieplattorFyra personer varav två håller upp diplom

Operationsinstrument kan under rätt förutsättningar stå uppdukade i upp till sex timmar utan att påverkas av bakterietillväxt. Det visar en undersökning som Susanne Tegeskog och Johan Klovhall på Värnamo sjukhus gjorde under sin utbildning till operationssköterskor. De belönas nu med stipendium och resultatet kan ge vägledning för hantering av sterila instrument.

För operationssjuksköterskor är en av uppgifterna att duka upp instrument och se till att medicinsk apparatur finns på plats inför en operation. På Värnamo sjukhus sker uppdukningen i separata rum intill operationssalen i en höggradigt ren miljö.

När uppdukningen är klar täcks instrumenten över med sterila lakan i väntan på att borden kan rullas in på operationssalen. Hygienkraven är mycket höga.

– Om vi opererar en höft- eller knäledsplastik handlar det om minst fyra fulla bord med instrument och verktyg, så det är många saker att hålla reda på, säger Johan Klovhall.

De studerade bakteriepåverkan

Under sin utbildning till operationssköterska valde han och kollegan Susanne Tegeskog att titta närmare på hur uppdukade instrument påverkas av bakterier, en idé de fick av vårdenhetschef Bodil Kjellander.

– Tidigare har man haft max fyra timmar som praxis, men det finns inga studier gjorda, varken i Sverige eller internationellt, säger Susanne Tegeskog.

De valde en tidsgräns på sex timmar, vilket var praktiskt genomförbart, och gjorde ett stort antal undersökningar med så kallade agarplattor som analyserades på mikrobiologilaboratoriet i Jönköping. Slutresultatet, som de redovisade i sin magisteruppsats, var att ingen bakterietillväxt kunde upptäckas inom tidsgränsen.

Ny riktlinje kunde formuleras

Detta fick effekten att ny riktlinje kunde formuleras i samarbete med Smittskydd vårdhygien i Jönköping.

Susanne Tegeskog och Johan Klovhall är noga med att påpeka att deras resultat gäller för den luftmiljö som finns i uppdukningsrummen på operationsavdelningen Värnamo sjukhus, och under förutsättning att hygienreglerna följs vid uppdukningen.

– Vi har en mycket bra ventilation hos oss. När instrumenten är övertäckta kan det inte komma några bakterier uppifrån. Det enda som skulle kunna påverka steriliteten är vi som är där och arbetar, säger Johan Klovhall.

Fick diplom och stipendium

Under hela arbetet har de fått stöd från Peo Svensson på Smittskydd vårdhygien, samt CRC medical AB, det företag som installerat de så kallade LAF-taken som svarar för ventilationen av operationssalarna.

I mitten av april var det dags för CRC att besöka Värnamo sjukhus och belöna deras magisteruppsats med ett stipendium.

– Det här resultatet kommer att få bäring på kvalitetssystemen även på andra sjukhus. Hygienfrågor är en färskvara som måste lyftas upp hela tiden. Många gånger tror man att man vet hur man ska göra, men vet man verkligen det? Säger Anders Rehn, vd för CRC medical AB.

Susanne Tegeskog och Johan Klovhall är förstås mycket nöjda med att deras resultat är användbart.

– Det var ett roligt och intressant ämne att jobba med, säger de.

Ville bli specialistsköterskor

Studien genomfördes under tiden som de utbildade sig till specialistsköterskor inom operationssjukvård.

För Susanne, som arbetat på kirurgavdelning, och för Johan, med en bakgrund på ortopedkliniken, var det ingen tvekan om att satsa på en specialistutbildning.

– Ända sedan jag utbildade mig till sjuksköterska har jag velat jobba på operation. Att jag fick hospitera här en månad innan utbildningen avgjorde, säger Susanne Tegeskog.

– Jag har inte tidigare vetat vad jag vill läsa vidare till. Men när jag fick assistera ortopedläkare på operation fick jag kontakt med den verksamheten, säger Johan Klovhall.

Utbildningsanställning avgörande

Att de fick utbildningsanställningar, med bibehållen lön under den ettåriga utbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö och en anställning klar på operation efteråt, hade också stor betydelse.

– Det var avgörande. Mycket betydelsefullt, säger de.

Nu stortrivs de i sina nya yrkesroller, även om Susanne just nu är föräldraledig.

– Jag trivs jättebra och längtar redan tillbaka. Variationen i jobbet gör att man inte tröttnar, säger Susanne.

”Bland det bästa jag gjort”

– Detta är bland det bästa som jag gjort. Det är superkul och känns att jag hamnat rätt, vilket är viktigt när jag lagt ett år på det. Det är också en spännande miljö där den medicintekniska utvecklingen är enorm. På ett mindre akutsjukhus får man dessutom arbeta med bredden, säger Johan.

Vårdenhetschef Bodil Kjellander är mycket glad över två nya entusiastiska medarbetare på sin enhet:

– Det är väldigt bra att möjligheten till utbildningsanställningar finns i Region Jönköpings län, säger hon. Fantastisk förmånligt att vi kan erbjuda det!

MIKAEL BERGSTRÖM 

Fotnot: Susanne Tegeskogs och Johan Klovhalls Magisteruppsatsen har titeln ”Patientsäker hantering av sterila instrument i ett uppdukningsrum”.

Läs mer:

utbildningsanställning