Blivande undersköterskor studerade hälso- och sjukvården på Länssjukhuset Ryhov

En patient tränar i benpress med en grupp undersköterskor på studiebesök i bakgrunden.
De blivande undersköterskorna fick en inblick i den viktiga sjukgymnastikträningen på rehabiliteringsmedicinska kliniken. Ulf Johansson är dagpatient efter att ha amputerat ett underben i december 2018, och kommer varje dag för att träna, bland annat i benpressen. Foto: Mikael Bergström
En patient tränar i benpress med en grupp undersköterskor på studiebesök i bakgrunden.Två kvinnor sitter på en britsEn grupp med 15 personer står i ett arbeteterapirum och lyssnar på en undersköterska

Hur ser rollen som undersköterska ut inom sjukvårdens olika verksamheter? Det ville blivande undersköterskor på Vetlanda lärcentrum veta mer om, och fick därför göra en heldags studiebesök på Länssjukhuset Ryhov med inblick i många verksamheter.

– Vi tänker att den som är patient ska tillbaka till sitt vanliga liv igen. Vi är alltid ett helt team med sjuksköterska, undersköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator, psykolog och vid behov logoped som arbetar fokuserat tillsammans med patienten.

Det berättade undersköterska Mariana Ekman på rehabiliteringsmedicinska kliniken, när hon guidade runt cirka 15 blivande undersköterskor och deras lärare på kliniken. Det blev en inblick i hur det går till att komma tillbaka efter en tuff period i livet efter till exempel stroke, hjärnskada, ms eller amputation. Gruppen fick se hur bland annat arbetsterapin och sjukgymnastiken fungerar, och en inblick i såväl vården av inneliggande patienter som dagsjukvården.

Stor variation i vårdtid

– Vårdtiden för inneliggande patienter kan vara allt från tre veckor till sex månader, men även kortare eller längre, så det är mycket individuellt, säger Mariana Ekman.

Under dagen hade undersköterskeeleverna från Vetlanda lärcentrum ett digert program med presentation av Länssjukhuset Ryhov och information om bland annat akutkliniken, operations- och intensivvårdskliniken, dialysverksamheten, psykiatriska kliniken samt rehabiliteringsmedicinska kliniken.

– Väldigt trevligt och bra organiserat. Vi blev så väl mottagna och fick till exempel se hur brett undersköterskeyrket är, en mycket bredare kompetens än vad många tror, säger Eva Albinsson, en av deltagarna.

Själv har hon tidigare jobbat många år i industrin, men valt att byta yrkesbana helt.

”Blivit allt mer intresserad av yrket”

– Att jag valde att plugga till undersköterska var mer en slump, men nu har jag blivit allt mer intresserad av yrket. Så jag är så glad att livets bananskal har tagit mig hit, säger hon.

Omgivningens bild av ett tungt yrke där många längtar efter pension, värjer hon sig emot.

– I industrin lyfte jag tre-fyra ton per dag. Och pension, nej, jag gillar att jobba, säger hon.

Första praktiken var på ett äldreboende. Andra praktiken nu i april, blir på medicin- och geriatrikkliniken på Höglandssjukhuset.

– Jag är väldigt sugen på att arbeta i sjukvården när jag är klar i januari. Samtidigt har vi nu läst specialpedagogik, vilket också är jättespännande, säger Eva Albinsson.

”Här skulle jag vilja vara en i gänget”

Hennes kurskamrat Therese Palm fick ungefär samma intryck av studiedagen i sjukvården.

– Vi blev väldigt trevligt bemötta, det var en jättelärorik dag där vi fick se mycket och det kändes som att undersköterskor blir väldigt seriöst bemötta. När vi besökte IVA kände jag att ”här skulle jag vilja jobba och vara en i gänget”, säger hon.

Therese har tidigare arbetat inom bland annat hästnäring och supporttjänst. Men känslan kom att det var dags att byta spår. Arbete på ett äldreboende väckte hennes intresse för att lär sig mer och utbilda sig till undersköterska.

– Jag har alltid älskat att arbeta med människor och har förkärlek för äldre människor. Känslan av att det är detta jag vill arbeta med har sedan förstärkts under utbildningen. Jag märker också vilken glädje jag har nu av utbildningen när jag jobbar parallellt.

Praktik inom psykiatriska vården

Psykisk ohälsa är också ett område som intresserar henne. I april väntar praktik på psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset. Om det sedan blir äldreomsorg eller sjukvård som färdig undersköterska återstår att se.

– Båda delarna intresserar mig. Detta är ett yrke där man behövs som medmänniska och ett givande arbete där man får mycket tillbaka, säger hon.

Vård- och omsorgsutbildningen vid Vetlanda lärcentrum brukar göra studiebesök på sjukhus för att eleverna ska få en inblick i hur undersköterskeyrket ser ut i olika verksamheter.

”Undersköterskor berättade om sitt jobb”

– Vi fick ett väldigt bra, välorganiserat och fint program på Länssjukhuset Ryhov. Det var också jättebra att vi fick möta undersköterskor på de olika arbetsplatserna som berättade om sitt jobb, säger vårdlärare Eva Stålhammar.

Signalen de fick i de olika verksamheterna var också att undersköterskor behövs i hälso- och sjukvården.

– Det är en ljus arbetsmarknad, inom såväl äldreomsorg, funktionshinderomsorg som hälso- och sjukvård. Som undersköterska kan man arbeta inom många sjukvårdsområden, som sjukhus, vårdcentraler eller hemsjukvård, säger Eva Stålhammar.

MIKAEL BERGSTRÖM