Dans ger bra rehabilitering och social samvaro efter stroke

Några personer sitter och gör mjuka rörelser till musik
Danskonsulent Katarzyna Filipowicz (sittande i bakgrunden) leder Rehab-dans för en grupp deltagare som alla rehabiliteras efter stroke. Dans till musik, här sittande, har visat sig vara en effektiv träningsform. Vi lägger stort fokus på musiken, eftersom den styr oss och hjälper till att initiera rörelser. Det betyder också mycket att vi träffas och dansar i grupp. Det finns också en färsk forskningsstudie som visar hur stor betydelse kulturen har i sjukvården, säger hon. Foto: Johan W Avby
Några personer sitter och gör mjuka rörelser till musikEn grupp människor sitter två och två och gör rörelseövningarNågra kvinnor sitter och gör rörelser med armarna.Flera personer står med ryggarna mot kameran och gör övningarPorträtt av en kvinnaPorträtt av en man

I dansstudion på Kulturhuset i Jönköping blandas blues och tango med popmusik. Det är dags för veckans Rehab-dans för personer som drabbats av stroke – som Region Jönköpings län driver sedan januari 2019. Dans, i form av sittdans och rörelser till musik, har visat sig vara en utmärkt rehabiliteringsform och dessutom social funktion i den långa processen att komma tillbaka till ett normalt liv igen efter stroke.

– Dansen är en väldigt bra träning. Musiken gör att man tar in rörelserna på ett bättre sätt. Dessutom får man skratta och ha roligt, vilket är viktigt, säger Kent Gustafsson från Jönköping.

Själv har han hållit på med idrott i hela sitt liv, främst fotboll och ishockey. För elva år sedan drabbades han av en stor stroke, 48 år gammal.

– Jag opererades i Linköping, och sedan har det varit en ständig rehabilitering de här åren. På grund av min hjärntrötthet orkar jag inte så mycket, säger han.

Kent Gustafsson har varit med i dansen sedan starten, liksom Annika Lindström från Gnosjö.

”Vår ledare en glädjespridare”

– Vår ledare Katarzyna är en riktig glädjespridare och vi är en fantastiskt bra grupp. Så jag förstår inte varför det inte kommer fler, säger hon.

Annika Lindström tycker också att rörelserna i dansen är bra:

– Min sjukgymnast gör samma övningar, så jag förstår att de är bra!

De ser också tydliga resultat av dansen:

”Allt bättre balans”

– Min balans blir allt bättre. I början vågade jag inte släppa stolen för rörelserna i sidled, men nu går det bra. När vi gör vår övning 1-1-2 måste man tänka hela tiden och det är bra för hjärnan. Samtidigt ökar svårighetsgraden vecka för vecka, säger Anna Hejdeskog från Forserum.

– Det känns ju att vi har gjort något och att det gör nytta, för jag är trött i huvudet när jag åker hem från dansen, säger Annika Lindström.

Mellan träffarna en gång i veckan har de också fått musikprogram för att kunna fortsätta med träningen hemma.

Startar i Nässjö

De ser alla fram mot att Rehab-dansen fortsätter 2020 i Jönköping, då med nya övningar. Den grupp som finns i Nässjö med dans för personer med Parkinsons sjukdom, utvidgar dessutom sin verksamhet till att också omfatta Rehab-dans efter stroke.

– Egentligen skulle rörelser till musik komma in mycket tidigare i rehabiliteringen, redan när man är inskriven på rehabiliteringsmedicin. Det är när man mår som sämst musiken gör som störst nytta. Musiken gör att man kommer igång mycket bättre, eftersom hjärnan kopplar snabbare till musik, säger Kent Gustafsson.

– Ja detta är verkligen något som rehabiliteringsmedicinska kliniken skulle kunna använda i sitt arbete, tycker Annika Lindström.

”Musiken styr oss”

Danskonsulent Katarzyna Filipowicz instämmer i musikens betydelse:

– Vi lägger stort fokus på musiken, eftersom den styr oss och hjälper till att initiera rörelser. Det betyder också mycket att vi träffas och dansar i grupp. Det finns också en färsk forskningsstudie som visar hur stor betydelse kulturen har i sjukvården, säger hon.

”Stor utveckling på ett år”

Flera av deltagarna har hjälp av assistenter under danstimmen.

– Det är fruktansvärt kul att se vad man kan göra trots att man haft en stroke. Det är så mycket som går att träna upp igen och jag ser en jättestor skillnad i utveckling på ett år. Dessutom är det mycket roligare att träna om det är till musik, säger assistenten Elisabeth Deichman.

Efter ett ”prova på”-tillfälle på Länssjukhuset Ryhov i december 2018, startade Region Jönköpings läns sektion folkhälsa och sjukvård Rehab-dansen i januari 2019. Det handlar bland annat om sittdans, om Ronnie Gardiner Rhytm and Musik Method där musik och rytm stimulerar hjärnan på ett lustfyllt och roligt sätt och om olika förflyttningsövningar för att träna balans och styrka.  

– Dans kan vara en utmärkt rehabiliteringsform för personer som har haft en stroke. Hjärnan är plastisk och multimodal träning och stimulans har en stor betydelse för återhämtning efter stroke. Dans innehåller många komponenter som rytm, musik, koordination, imitation, kreativitet och social interaktion, säger Katarzyna Filipowicz.

Hjärnområden aktiveras

Hon beskriver hur dansen aktiverar olika hjärnområden för att hantera det som sker i rummet.

– Intryck från rörelse, observation och imitation spelar en nyckelroll när man dansar. Ett flertal studier visar att aktivering sker av det mänskliga spegelneruronsystemet vid dans.

Katarzyna Filipowicz konstaterar att deltagarna gjort stora framsteg under vårterminen.

– I danssalen finns bara möjligheter, inga hinder. Vi fokuserar oss på det friska och lyfter upp våra styrkor. Det är fantastiskt att se delaktighet, uppmuntran, omtanke och glädje som deltagarna sprider under dansen. Jag önskar att fler personer som har haft stroke kan uppleva detta och att dans som en hälsofrämjande aktivitet blir en naturligt komplement till rehabilitering och vård, säger hon.

”Helt rätt i tiden”

Sjukgymnast Irene Tengberg Herrstedt konstaterar också att rehabdansen har stor betydelse:

– Denna träningsform ligger helt rätt i tiden. Rytm och musik stimulerar hjärnan och det är positivt och friskvårdande att träna utanför sjukvårdens lokaler. Jag var med vid ett tillfälle och det var påtagligt vilken positiv inverkan denna träningsform har för deltagarna. Deltagarna kommer ut, de längtar till träningen och de får öva på balans, rytm och muskulärt genom att sitta, stå och gå. Dessutom har de roligt tillsammans. Det är bara positivt att komma ut i civilsamhället och vara del i det efter en stroke. Träning efter en stroke är livslång och alla sätt att träna är ju bra. Jag kan bara rekommendera träningsformen och önskar att fler hittar hit, säger hon. 

Läs mer på 1177:

Rehab-dans för dig med stroke(Extern länk)